21.7 C
Craiova
duminică, 23 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierul despre decizia CCR privind masca: Așteptăm motivarea, prevederile legale sunt în vigoare

Premierul despre decizia CCR privind masca: Așteptăm motivarea, prevederile legale sunt în vigoare

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, referitor la decizia CCR privind masca sanitară, că așteaptă motivarea și publicarea aceste hotărâri în Monitorul Oficial și că până atunci prevederile legale sunt în vigoare.

Premierul a făcut apel la populație să se protejeze contra virusului, deoarece nivelul de risc este încă ridicat. La rândul lui, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că transmiterea comunitară există și că utilizarea măștii nu e o restricție, ci o măsură care încetinește transmiterea Omicron.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/1508745732859648

„Deciziile CCR se vor executa, avem comunicatul, trebuie să asteptăm motivarea și publicarea deciziei. Formal, prevederile legale sunt în vigoare.

Am discutat cu ministrul Rafila și ținând cont de condițiile în care rata de infectare se menține la un nivel ridicat, personal fac apel la populație pentru a se proteja în continuare de tot ce înseamnă pericolul infectării, care se găsește în continuare la un nivel de risc ridicat”, a declarat Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern, conform Digi24.

Rafila a spus că se menține utilizarea în continuare a măștii în toate spațiile interioare

La rândul lui, Rafila a spus că se menține utilizarea în continuare a măștii în toate spațiile interioare, în mijloace de transport în comun, în piețe închise.

„Utilizarea măștii nu e o restricție în sine, ci o măsură care încetinește transmiterea în comunitate a acestei infecții. Protecția individuală e necesară pentru propria persoană și pentru cei cu care intrăm în contact.

Dacă contextul legal impune asta, guvernul va adopta actele legislative necesare pentru protejarea sănătății publice.

Orice măsuri de relaxare trebuie să fie luate în raport cu situația epidemiologică

Orice măsuri de relaxare trebuie să fie luate în raport cu situația epidemiologică. Legat de transmiterea Omicron, avem azi 17.500 de cazuri, mai puține, avem 171 decese, adică mai puține, dar transmiterea comunitară există.

Când avem încetinirea transmiterii comunitare corelată cu scăderea pacienților din ATI, putem discuta de relaxare.

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au stabilit, marți, că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională. Până atunci, rămânem precauți.

Purtarea măștii nu e o restricție, masca trebuie purtată. Măsurile de relaxare vor veni când infectările vor scădea considerabil”, a declarat Rafila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS