9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDecizie CCR: Impunerea măștii de protecție este neconstituțională

Decizie CCR: Impunerea măștii de protecție este neconstituțională

Judecătorii Curții Constituţionale a României (CCR) au decis că Guvernul nu a parcurs toate procedurile legale pentru a impune purtarea măștii de protecție. Amenzile date din octombrie 2020 și până acum pentru lipsa măștii în spațiile publice ar putea fi anulate.

Judecătorii CCR au luat această decizie cu unanimitate de voturi. Este vorba despre un articol cuprins în legea care reglementează impunerea restricțiilor pe durata pandemiei, în baza căreia se reglementează inclusiv purtarea măștii de protecție.

Articolul spune că, pe durata stării de alertă, se poate institui obligativitatea purtării măștii prin ordin al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne. Articolul a fost declarat neconstituțional, pentru că Guvernul nu a primit un aviz de la Consiliului Legislativ, conform Digi24.

După ce decizia Curții Constituționale este publicată în Monitorul Oficial, Guvernul poate da o nouă ordonanță

Aceasta înseamnă că, după ce decizia Curții Constituționale este publicată în Monitorul Oficial, Guvernul poate da o nouă ordonanță, cu respectarea tuturor pașilor procedurali, pentru a reimpune obligativitatea măștii.

În urma deciziei CCR, amenzile date pentru nepurtarea măștii ar putea fi anulate prin decizii judecătorești, dacă nu au fost plătite.

Decizia CCR va avea efecte după ce va fi motivată de judecători și publicată în Monitorul Oficial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS