11.4 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUn studiu susţine că cei care s-au îmbolnăvit de Covid au o imunitate mai durabilă decât cei vaccinaţi

Un studiu susţine că cei care s-au îmbolnăvit de Covid au o imunitate mai durabilă decât cei vaccinaţi

Un studiu realizat la Centrul Medical Sheba din Israel a relevat că anticorpii persoanelor care au trecut prin COVID-19 oferă, cu trecerea timpului, o mai mare rezistenţă decât cei generaţi de persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus, informează Agerpres.

Studiul, publicat joi şi la care au participat 432 de persoane, nu se axează doar pe cantitatea de anticorpi generaţi, ci şi pe randamentul acestora.

După mai multe luni de monitorizare a pacienţilor, rezultatele obţinute au evidenţiat că, iniţial, atât numărul, cât şi randamentul anticorpilor generaţi de persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin Pfizer era superior celor ai persoanelor care trecuseră prin boală.

Cu trecerea timpului însă, deşi cantitatea de anticorpi a continuat să scadă la ambele grupuri – mai repede în primul grup decât în cel de-al doilea – randamentul lor a slăbit la cei vaccinaţi, în timp ce în grupul celor trecuţi prin boală s-a ameliorat.

Persoanele obeze, mai bine protejate împotriva altor infectări

Pe de altă parte, şi spre surprinderea cercetătorilor, datele analizate au evidenţiat şi că randamentul şi cantitatea anticorpilor pacienţilor trecuţi prin boală cu un indice de masă corporală de 30 sau superior (nivel de obezitate) au fost mai mari, în perioadele de timp studiate, decât la cei al căror IMC era sub 30 (persoane cu exces de greutate sau cu greutate normală).

Acest lucru sugerează că persoanele cu obezitate, care au trecut prin boală, sunt mai bine protejate împotriva viitoarelor infectări cu COVID-19, decât persoanele cu exces de greutate sau cu greutate normală.

„Aceste rezultate oferă informaţie specifică a răspunsului imunitar ce poate explica nivelul de protecţie diferenţiat împotriva COVID-19 între cei infectaţi prealabil şi cei vaccinaţi”, a subliniat Carmit Cohen, unul dintre responsabilii acestei cercetări, care va fi prezentată în aprilie la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase din Lisabona.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS