24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe la 1 martie, contribuabilii pot transmite documente doar prin SPV

De la 1 martie, contribuabilii pot transmite documente doar prin SPV

Contribuabilii care desfăşoară activităţi economice într-o formă autorizată au obligaţia să transmită cererile, înscrisurile sau orice alte documente către organele fiscale doar prin Spaţiul Privat Virtual (SPV) începând de la 1 martie, se menţionează într-un comunicat remis miercuri de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Obligativitatea transmiterii din 1 martie la organul fiscal central a cererilor, înscrisurilor sau a altor documente prin intermediul Spaţiului Privat Virtual a fost introdusă prin O.G. nr. 11/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi reglementarea unor măsuri fiscale, se precizează în comunicat.

Potrivit ANAF, obligaţia se aplică persoanelor juridice, asocierilor şi altor entităţi fără personalitate juridică, persoanelor fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent ca persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale.

Doar documentele în format electronic vor fi luate în considerare

În situaţia în care contribuabilii sau plătitorii nu îşi îndeplinesc obligaţia comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a cererilor, înscrisurilor sau oricăror altor documente, iar acestea sunt depuse la organul fiscal central în format electronic, acestea nu vor fi luate în considerare, urmând ca instituţia fiscală să notifice contribuabilii/plătitorii cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă.

ANAF recomandă contribuabililor să întreprindă demersurile necesare pentru înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual până la data de 1 martie 2022, pentru a evita eventualele efecte negative care pot apărea în situaţia în care un document trebuie depus într-un anumit termen, iar acest lucru se realizează fizic şi nu prin intermediul Spaţiului Privat Virtual. Aceste efecte negative includ posibilitatea pierderii dreptului de a beneficia de o facilitate fiscală, aplicarea unor amenzi etc.

Spaţiul Privat Virtual este un serviciu gratuit, disponibil non-stop, prin intermediul căruia contribuabilii depun declaraţii, cereri, solicită documente, verifică situaţia fiscală proprie, etc. Prin transmiterea documentelor prin mediul electronic sunt economisite atât resursele contribuabililor, cât şi cele ale administraţiei fiscale.

Persoanele fizice sau juridice care deţin certificate digitale calificate pot solicita înregistrarea ca utilizatori SPV pe baza acestora, iar persoanele fizice care nu deţin un astfel de certificat pot solicita înregistrarea pe bază de nume de utilizator şi parolă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS