24 C
Craiova
miercuri, 10 august, 2022
Știri de ultima orăActualitateNoul premier peruan, demis după trei zile în urma unor acuzații de violenţă domestică

Noul premier peruan, demis după trei zile în urma unor acuzații de violenţă domestică

Preşedintele peruan Pedro Castillo a anunţat, vineri, că va remaniera guvernul, ceea ce presupune plecarea după doar trei zile a premierului Héctor Valer Pinto, care a fost acuzat de violenţă domestică, informează News.ro.

„Am luat decizia de a remaniera cabinetul”, a spus preşedintele de stânga într-o scurtă adresă televizată, invocând refuzul Congresului de a dezbate sâmbătă votul de încredere în echipa ministerială desemnată marţi.

Avocat şi deputat în vârstă de 62 de ani, Héctor Valer Pinto este criticat după ce mai multe instituţii de presă au dezvăluit joi că soţia şi fiica lui au depus o plângere împotriva lui în octombrie 2016, pentru presupusă violenţă domestică.

Premierul peruan a pierdut susținerea unora dintre miniștrii săi

Vineri, cu câteva ore înainte de intervenţia lui Pedro Castillo, preşedintele Congresului peruan, Maria del Carmen Alva, îi ceruse lui Héctor Valer Pinto să demisioneze.

Premierul a fost „părăsit” de trei membri ai echipei sale, inclusiv de noul ministru al Afacerilor Externe César Landa, care a scris pe Twitter că „serviciul public are nevoie de funcţionari publici scutiţi de aceste acuzaţii”.

Hector Valer Pinto, care a depus jurământul marţi, a negat că ar fi un „agresor”, subliniind că nu a fost niciodată condamnat pentru violenţă domestică şi spunând că va rămâne şeful Consiliului de Miniştri.

Potrivit cotidianului El Comercio, fiica lui Héctor Valer Pinto a declarat în octombrie 2016 la o secţie de poliţie din Lima că tatăl ei a pălmuit-o, a lovit-o cu pumnii şi a tras-o de păr. Un judecător a dispus în februarie 2017 „măsuri de protecţie” pentru soţia sa, deoarece aceasta prezenta „semne de abuz fizic”.

Următorul guvern peruan va fi al patrulea în şase luni de când Pedro Castillo a venit la putere, la 28 iulie 2021.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS