13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrima lege de plafonare și compensație a facturilor, praf în ochii oamenilor!

Prima lege de plafonare și compensație a facturilor, praf în ochii oamenilor!

După scumpirile enorme la gaze naturale și energie electrică și după ce statul s-a arătat incapabil să țină cumva în frâu prețurile mult prea ridicate pentru nivelul de trai din România, acum încearcă să dreagă cumva situația, printr-o nouă ordonanță, însă este destul de târziu. Foarte mulți oameni se plâng de facturile mult prea greu de suportat financiar.


Suntem deja în a treia lună de iarnă, iar pe umerii oamenilor atârnă din ce în ce mai greu facturile uriașe la gaze și electricitate. Acestea s-au scumpit și cu aproape 500% de la începutul lui noiembrie 2021. Populația se descurcă foarte greu să mai suporte costurile prea mari.

Ce spunea Legea compensației și a plafonării


Tot de la 1 noiembrie a întrat în vigoare Legea nr. 259 din 29 octombrie 2021. Prin aceasta, guvernul a decis ca prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh. De asemenea, aceeași lege spunea că se aplică o compensație pentru clienții casnici care au contracte de furnizare de gaze naturale cu un preț al gazelor naturale mai mare decât prețul de referință de 125 lei/MWh, luat în calcul în cadrul schemei de compensație. Astfel, se acorda o compensație în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale.

În cazul energiei electrice, Legea nr. 259 din 29 octombrie 2021 menționa că pentru clienții casnici se acordă, potrivit legii, o compensație unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh. De asemenea, prețul de referință al energiei electrice era de 0,68 lei/kWh și includea tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021. Totodată, prin aplicarea compensațiilor prevăzute de lege, prețul final achitat de clientul casnic pentru furnizarea de energie electrică/gaze naturale nu putea scădea sub prețul de referință, adică 0,68 lei.

Cât a ajutat Legea plafonării și a compensației?

După ce Legea nr. 259 din 29 octombrie 2021 a început să își arate efectele, oamenii au realizat că este, de fapt, praf în ochi și că îi ajută mult prea puțin în lupta cu prețurile la energie electrică și gaze, care au explodat.

Apoi au apărut în spațiul public mai multe cazuri de familii disperate, care nu își pot plăti facturile prea mari. De asemenea, foarte multe instituții s-au plâns ca facturile la gaze sunt foarte greu de susținut. De fapt, toată lumea face eforturi foarte mari pentru a fi cu facturile la zi.

În cele ce urmează, vom compara o factură de gaze din 2021 cu una din 20222, a unei craiovence care are un consum de 450-500 metri cubi în timpul iernii. De specificat este că tariful gazelor diferă în funcție de contractul semnat de fiecare consumator. Femeia a plătit, anul trecut, pentru un consum de 504 metri cubi, calculat din 25 decembrie până pe 25 ianuarie, suma de 793 de lei. Anul acesta, pentru o cantitate de 470 de metri cubi de gaze a plătit 1.266 de lei.

„O să ajungem să murim de foame ca să putem să acoperim facturile“

Așadar, anul acesta un metru cub de gaze a costat-o 2,693 de lei (cu TVA), în timp ce anul trecut a plătit 1,573 de lei pe metrul cub.

„E foarte greu să ne descurcăm. Când am făcut comparația între facturi mi-a venit rău. E incredibil cât au putut sa crească prețurile și cei care ne conduc stau degeaba, își bat joc de oameni. Nu se poate să lase aceste firme să mărească prețurile așa de capul lor și să nu le controleze în niciun fel. Știu oameni care opresc pur și simplu căldura, stau în frig, de teama facturii la gaze. Așa ceva nu se poate! Cu ce ne ajută statul? Cu nimic! O să ajungem să murim de foame ca să putem să acoperim facturile astea așa mari. Ne-au păcălit că plafonează prețurile, că o să primim compensații. Dar regulile sunt tot în avantajul lor, astfel încât să nu ajute oamenii sau să le dea prea putini bani”, a spus femeia din Craiova.

De plafonarea prețurilor au beneficiat, în mare parte, oamenii care, oricum, aveau contracte cu prețuri uriașe. Aici intră cei din categoria consumatorilor care au semnat contracte cu furnizorul de prin luna octombrie a anului trecut. Aceștia s-au văzut nevoiți să semneze contracte chiar și cu prețul de peste 8 lei pe mc de gaze. Acești consumatori beneficiază cu siguranță de plafonarea prețului la gaze. Însă, limita maximă a prețului plafonat înseamnă tot facturi foarte mari. Practic, statul nu face altceva decât să bage mulți bani în buzunarele furnizorilor de gaze, care au umflat enorm prețurile. Iar oamenilor li se vinde iluzia faptului că sunt ajutați cu plafonarea prețului.

Factură mai mare cu 150%, chiar și după plafonare


Gazeta de Sud a întrebat craiovenii despre cum resimt scumpirile la gaze și energie electrică. Majoritatea răspunsurilor spun că facturile au devenit mult prea mari. Însă,un craiovean susține că a plătit o factură cu 150% mai mare față de anul trecut. Asta chiar și după ce a beneficiat de plafonare. „Factura la Engie din decembrie, la un consum de 206 mc a fost de 2791,64 lei fără plafonare. Cu plafonare am plătit 806,26 lei. În condițiile în care anul trecut aș fi plătit la același consum un preț de aproximativ 300 lei“, a spus acesta.

Un alt bărbat susține că există și majorări de 500%. „Cei care au în vigoare contracte vechi sunt niște norocoși. Pentru ceilalți, scumpirea este de 500%. Un exemplu: 1.3 lei mc înainte de 1 noiembrie, după – 7.5 lei sau chiar 8 lei mc. Bineînțeles, acesta va fi pretul de la 1 aprilie, acum este compensat de guvern!“, a spus craioveanul.

Tot un bărbat din orașul nostru susține că de la 1 februaria va plăti cu 500% mai mult decât în lunile precedente. „ENGIE – am majorare cu peste 500 % !!! Începând cu 1 februarie comparativ cu prețul/ kwh din Ianuarie. De la 0.12 lei/kwh, la 0.64 ron/kwh. Este CRIMĂ!“, a spus craioveanu.

Așadar, oamenii sunt disperați și așteaptă soluții mult mai bune de la guvern.  


Guvernul a dat o nouă Ordonanță de Urgență


Acum guvernul a venit cu o nouă Ordonanță de Urgență nr. 3 din 26 ianuarie 2022, care este valabilă de la 1 februarie până la 31 martie. Potrivit premierului Nicolae Ciucă, în cazul facturii la curentul electric, „nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei pe kwh pentru energie electrică, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kwh energie electrică se vor plăti 0,68 de lei pentru kWh la energia electrică”, a precizat acesta. În plus, va fi acordată o compensație în valoare de cel mult 0,29 lei/kWh, în cazul în care consumul nu depășește 514,9 kwh, potrivit Anexei din Ordonanță, compensația fiind acordată până la un nivel al prețului de 0,68 lei/kWh.

NOTĂ: Valoarea consumului zilnic de referință s-a determinat ca raport între consumul maxim acceptat pentru schema de sprijin pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022 (1.500 kWh + o abatere maximă acceptabilă de 10% în favoarea beneficiarului schemei de compensație) și numărul de zile din perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022 (151 de zile).

În cazul facturii la gaze, „nimeni nu va plăti mai mult de 0,31 lei/kwh pentru kwh pentru gaze natural, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 300 metri cubi gaze naturale se vor plăti circa 0,22 bani pentru gaze naturale cu toate taxele incluse”, a spus Ciucă.

Suplimentar, dacă va avea un consum, în februarie, de cel mult 351,17 metri cubi (sau 3.722,40 kWh) și, în martie, de 325,71 metri cubi ( sau 3452,49 kWh), va primi și compensație de 40%. Aceasta va fi aplicată doar la prețul gazului-marfă din factur, se arată în anexa Ordonanței.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS