14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO companie suedeză folosește ciori pentru a curăța străzile de mucurile de țigară

O companie suedeză folosește ciori pentru a curăța străzile de mucurile de țigară

O companie suedeză folosește ciori pentru a curăța străzile și piețele de mucurile de țigară aruncate pe străzi și în piețe, relatează The Guardian.

Păsările își îndeplinesc sarcina, deoarece primesc puțină hrană pentru fiecare chiștoc pe care îl depun într-o mașină specială proiectată de o companie din orașul Södertälje, de lângă Stockholm.

„Sunt păsări sălbatice care participă în mod voluntar”, a spus Christian Günther-Hanssen, fondatorul Corvid Cleaning.

Fundația Keep Sweden Tidy spune că peste 1 miliard de mucuri de țigară sunt aruncate pe străzile Suediei în fiecare an, reprezentând 62% din totalul gunoiului. Orașul Södertälje cheltuiește 20 de milioane de coroane suedeze (16 milioane de lire sterline) pentru curățarea străzilor.

Metoda ar putea economisi cel puțin 75% din costurile implicate de curățarea mucurilor de țigară din oraș

Günther-Hanssen estimează că metoda ar putea economisi cel puțin 75% din costurile implicate de curățarea mucurilor de țigară din oraș. Södertalje desfășoară un proiect pilot înainte de a extinde operațiunea în tot orașul.

Potrivit unor studii, ciorile sunt capabile să raționeze ca un copil de șapte ani, ceea ce le face cele mai inteligente păsări pentru această meserie.

Economiile pentru municipalitate depind de câte mucuri de țigară adună ciorile 

„Sunt mai ușor de dresat și există, de asemenea, șanse mai mari să învețe una de la cealaltă. În același timp, există un risc mai mic să mănânce din greșeală alte gunoaie”, spune Günther-Hanssen.

„Estimarea costului de ridicare a mucurilor de țigară este de aproximativ 0,80 coroane suedeze pe muc de țigară, unii spun chiar că se ridică la 2 coroane. Dacă ciorile adună chiștoacele, costul scade la 0,2 coroane. Economiile pentru municipalitate depind de câte mucuri de țigară adună ciorile”, adaugă el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS