32.9 C
Craiova
sâmbătă, 21 mai, 2022
Știri de ultima orăActualitateProteste în Polonia după ce încă o femeie a murit în spital din cauza legilor antiavort

Proteste în Polonia după ce încă o femeie a murit în spital din cauza legilor antiavort

Noi proteste de stradă zguduie Polonia în ultimele zile după moartea unei femei de 37 de ani căreia i-a fost refuzat avortul, din cauza noilor legi antiavort implementate de partidul ultraconservator aflat la putere în această țară, informează Digi24.

Marți seară, oamenii au început să iasă pe străzile Varșoviei pentru a depune coroane de flori și lanterne în memoria unei femei care a murit în aceeași zi din cauza legilor antiavort impuse de partidul la putere din această țară.

Femeia, care mai avea trei copii, ar fi murit de septicemie

Agnieszka T., care era însărcinată cu gemeni, a fost lăsată să moară de medici după ce inima unuia dintre feți s-a oprit. Medicii au refuzat să întrerupă sarcina de teama represaliilor legii.

Familia femeii acuză guvernul polonez că „are mâinile pătate de sânge”. 

Mai multe proteste sunt planificate în orașul Czestochowa, în sudul Poloniei, acolo de unde era Agnieszka. Femeia mai avea încă trei copii.

„Continuăm să protestăm pentru ca nimeni să nu mai moară”, a declarat Marta Lempart, organizatoarea protestelor, pentru presa poloneză.

„Interzicerea avortului ucide. Încă un om a murit pentru că o procedură medicală necesară nu a fost făcută la timp”, a adăugat ea.

All-Poland Women’s Strike, o organizație pentru drepturile femeilor din Polonia, a cerut oamenilor din toată țara să picheteze sediile partidului de guvernământ din Polonia, PiS, și să blocheze drumurile în zilele care urmează.

„Soțul ei i-a implorat pe medici să-i salveze viața”

Agnieszka a fost internată la spitalul din orașul ei natal cu dureri abdominale, în data de 21 decembrie. Ea se afla în primul trimestru al unei sarcini cu gemeni când a ajuns la spital și se afla „într-o stare fizică și mentală bună”, conform familiei ei. Starea ei a început să se deterioreze ulterior. 

Tot în 21 decembrie, inima unuia dintre gemeni s-a oprit, iar conform familiei femeii, medicii au refuzat să întrerupă sarcina, motivând că legea antiavort nu le permite acest lucru. Au așteptat mai multe zile, până ce a murit și al doilea făt. Încă două zile au trecut până la întreruperea sarcinii, în data de 31 decembrie.

„Soțul ei i-a implorat pe medici să-i salveze viața, chiar și dacă era nevoie de întreruperea sarcinii”, a declarat sora geamănă a femeii, Wioletta Paciepnik.

După întreruperea sarcinii, femeia a fost mutată în Secția Ginecologie, însă starea ei de sănătate a continuat să se deterioreze. Familia suspectează că ea a murit de septicemie, însă cauza decesului nu apare în comunicatul emis de spital.

La puțin timp după moartea ei, familia a publicat un mesaj pe Facebook, în care acuză spitalul de neglijență, alături de un clip video cu ultimele zile ale femeii.

Un caz similar a avut loc în septembrie 2021

Moartea Agnieszkăi marchează un an de la decizia judecătorească din 2021 care a declarat că avortul în cazurile de malformații este ilegal. Avortul este legal, acum, doar în cazuri de viol, incest sau dacă sănătatea sau viața mamei sunt în pericol.

Un caz similar a mai avut loc și în septembrie, când o femeie a murit după ce medicii au refuzat să intervină după ruperea apei în a 22-a săptămână a sarcinii. O investigație a concluzionat că moartea Izabelei a fost din cauza de malpraxis, iar spitalul a fost amendat.

Deși „avortul selectiv” este posibil în cazurile de sarcină cu gemeni, este neclar în lege dacă avortarea unui geamăn pentru a-l salva pe fratele lui sănătos este permisă. Justiția poloneză nu a clarificat încă în ce privește astfel de cazuri specifice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Alertă privind oferte false de vacanțe. Site-uri turistice oficiale...

Cei care se pregătesc să plece în concediu trebuie...

ȘTIRI GdS