13.4 C
Craiova
marți, 17 mai, 2022
Știri de ultima orăActualitateEuroparlamentarul USR Vlad Gheorghe a reclamat Direcţia Silvică Caraş-Severin la DNA

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a reclamat Direcţia Silvică Caraş-Severin la DNA

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a depus vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, un denunţ împotriva conducerilor Romsilva – Direcţia Silvică Caraş-Severin şi Ocolului Silvic Nera, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie, el invocând fapte susceptibile de a întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare şi de abuz în serviciu, informează News.ro.

Potrivit unui comunicat, ”europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a depus astăzi la Direcţia Naţională Anticorupţie un denunţ împotriva Romsilva – Direcţia Silvică Caraş-Severin reprezentată prin director Ion Tabugan şi Ocolul Silvic Nera reprezentată prin şef Andronache Marcel pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie prev. de C. pen. coroborat cu art. 1 alin. (1) şi art. (2) din Legea  nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie”.

În denunţul său, Vlad Gheorghe menţionează fapte susceptibile de a întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare prevăzute de art. 295 C.pen. şi de abuz în serviciu prev. de art. 297 C.pen. cu privire la afacerilor ilegale cu lemne din pădurile din judeţul Caraş-Severin, conform informaţiilor făcute publice în urma controalelor efectuate de Garda Forestieră Timişoara.

Europarlamentarul român din grupului Renew Europe care a propus înfiinţarea Procurorului Verde European citează comunicări oficiale ale Gărzii conform cărora în toate ocoalele silvice din judeţul Caraş-Severin au fost constatate probleme, în principal lucrări silvice efectuate doar pe hârtie şi totuşi decontate integral. Vlad Gheorghe consideră că refuzul ocoalelor silvice să participe la control şi să colaboreze cu Garda Forestieră, conform ordinelor primite de la directorul Romsilva Caraş-Severin reprezintă abuz în serviciu.

Lucrări silvice doar pe hârtie la Ocolul Nera

În cuprinsul denunţului se mai menţionează că, în urma controalelor efectuate în 2021 la Ocolul Silvic Nera, a reieşit că ocolul a plătit o societate comercială să efectueze 129 hectare de lucrări silvice, deşi în teren s-au efectuat doar 11,3 hectare, cu un prejudiciu de 65.684 lei (cu TVA). Şeful acestuia ocol nu a luat nicio măsură concludentă în urma neregulilor constatate, iar directorul Tabugan nu a acţionat în niciun fel nici în teren, nici asupra personalului din ocoalele cu probleme din judeţ.

Direcţia Silvică Caraş-Severin, ca unitate a Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA, administrează cea mai mare suprafaţă de fond forestier proprietate publică a statului – aproximativ 26% din totalul pădurilor virgine din România, având în subordine şi coordonând activitatea a 17 ocoale silvice.

Conform datelor oficiale, procentul pădurilor virgine din România s-a diminuat de patru ori în ultimii 50 de ani, iar tăierile ilegale de pădure din ţara noastră produc un prejudiciu anual de aproximativ 6 miliarde de euro, conform celui mai recent raport al Comisiei Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Două eleve din Craiova, printre elitele naţionale la biologie

Două eleve din Craiova, printre elitele naţionale la biologie

ȘTIRI GdS