8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrecia și Turcia, lovite de furtuna „Elpida”

Grecia și Turcia, lovite de furtuna „Elpida”

O furtună rară și severă de zăpadă a acoperit părți din Grecia și Turcia, provocând haos pe străzile marilor orașe și forțând evacuarea a mii de oameni. Furtuna Elpida a cuprins Grecia luni, acoperind Atena cu o ninsoare abundentă, care cade rareori în capitala Greciei, dar acum a avut loc pentru al doilea an consecutiv, potrivit CNN.

Zăpada a paralizat Grecia

Un strat serios de zăpadă a cotropit Atena de pe colina Acropole și până pe coasta din sud. Traficul aerian a fost perturbat, transportul public a paralizat, iar mii de oameni au rămas blocați în mașini, peste noapte, pe autostrada de centură a capitalei elene. Și pe marele aeroport al Istanbulului au fost oprite toate zborurile din cauza ninsorii abundente.

Echipe de salvare, inclusiv ale armatei elene, au intervenit toată noaptea pentru a evacua mii de greci blocați în mașini, ore în șir, pe autostrada de centură a Atenei.

Soldații le-au împărțit oamenilor apă, alimente și pături

Aproximativ 1.200 de mașini au rămas pe autostrada înzăpezită Attiki Odos, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului și peste 3.500 de oameni au fost evacuați până marți dimineață, unii abandonându-și mașinile și plecând pe jos.

La Atena, Acrople a fost acoperită de zăpadă, iar soldații în uniforme tradiționale de gardă din fața Parlamentului, au înfruntat cu greu ninsoarea care nu se mai oprea.

Astăzi a fost zi liberă

Au fost închise școlile, centrele de vaccinare, instituțiile publice și afacerile private în zona metropolitană a Atenei, cu excepția supermarketurilor, farmaciilor și benzinăriilor.

A nins peste măsură și în insulele grecești din Marea Egee, unde a fost decisă o mobilizare specială a protecției civile din cauza „riscului crescut de dezastre naturale”, după cum avertiza alerta meteo.

Viscolul a închis unul dintre cele mai mari și mai aglomerate aeroporturi din Europa

Zborurile au fost, de asemenea, suspendate pentru a doua zi pe aeroportul din Istanbul din Turcia. Vehiculele private au fost interzise marți de pe străzile orașului, deoarece zăpada era abundentă.

Aeroportul din Istanbul a declarat pe site-ul său că operațiunile de zbor au fost suspendate până la ora 10 a.m. GMT (5 a.m. ET) marți din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Compania Turkish Airlines a declarat luni că a anulat toate zborurile. Ninsorile din Istanbul au început la sfârșitul săptămânii trecute și s-au amplificat în ultimele zile în orașul cu 16 milioane de locuitori. Imaginile de la aeroport – printre cele mai mari din lume – au arătat piste acoperite de o pătură groasă de zăpadă, cu avioane și vehicule abia vizibile.

Acoperișul unuia dintre terminalele cargo s-a prăbușit sub greutatea zăpezii. Din fericire, fără să fie victime.

Guvernatorul Istanbului a anunțat că funcționarii publici pot sta acasă marți, cu excepția celor angajați în domeniile securității, sănătății și transporturilor. Școlile din Turcia sunt închise pentru că este perioada vacanței de iarnă, dar univeristățile au sistat cursurile pentru două zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS