12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrevă generală în transportul public din Capitală

Grevă generală în transportul public din Capitală

Angajații STB, societatea de transport public din București, au intrat joi dimineață în grevă generală, sindicaliștii spunând că revendicările lor privind creșterile salariale nu au fost soluționate.

”Ca urmare a protestului ilegal al unor salariați din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanților Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziționate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri și autobaze”, se spune într-un comunicat al regiei de transport public.

Au decis să nu iasă la traseu pentru că revendicările nu au fost soluționate” a spus liderul sindical Vasile Petrariu, adăugând că este o întrerupere spontană a lucrului, potrivit HotNews.

”Nu ne-au băgat în seamnă, nu au luat în seamă avertismentele, cetățenii trebuie să știe”, a spus Petrariu acuzând că directorul STB nu a trecut în proiectul de buget nicio majorare de salariu.

Salariul mediu brut în companie a fost în 2021 de circa 7.000 de lei

Directorul STB, Adrian Criț, a ”transmis mii de scuze pentru ceea ce se întâmplă în transportul local în ziua de astăzi.

Acesta a spus că salariul mediu brut în companie a fost în 2021 de circa 7.000 de lei. De asemenea, a spus că în STB furturile de combustibil sunt la ordinea zile și a acuzat probleme și cu comenzile de materiale și piese.

Compania a transmis că întreruperea lucrului este o acțiune ilegală și nu se vor plăti orele nelucrate salariaților implicați. De asemenea, STB SA spune că se va adresa instanței pentru a declara greva ilegală și pentru recuperarea prejudiciului.

Conducerea STB a cerut ajutor de la ceilalți operatori de transport

Conducerea STB a cerut ajutor de la ceilalți operatori de transport din zona metropolitană a Capitalei:

”Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, făra a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităților, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalți operatori de transport din zona metropolitană”.

Sute de sindicalişti din Societatea de Transport Bucureşti au participat miercuri la un miting de protest

Câteva sute de sindicalişti din Societatea de Transport Bucureşti au participat miercuri la un miting de protest în faţa sediului instituţiei, solicitând demisia directorului general.
„Oamenii sunt supăraţi în primul rând din cauza refuzului directorului general de a negocia un nou Contract Colectiv de Muncă, unul care să asigure şi o creştere minimă de salarii, plecând de la rata inflaţiei şi ceea ce se întâmplă cu preţurile, din cauza lipsei dialogului social cu actualul director general”, a afirmat miercuri preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu.

”Oamenii cer demisia directorului general. Directorul general a luat decizii unilaterale nu numai în ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă, dar şi în alte situaţii când a decis de capul dumnealui fără să se consulte şi cu noi, conform Contractului Colectiv de Muncă şi conform legii dialogului social, pentru că totuşi noi reprezentăm un sindicat cu peste 8.500 de membri”, a declarat acesta miercuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS