17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateACUE: Soluţia propusă de Guvern pentru facturile la energie este adecvată

ACUE: Soluţia propusă de Guvern pentru facturile la energie este adecvată

Soluţia propusă de Guvern este adecvată şi răspunde provocărilor impuse de evoluţia costurilor cu energia, în sezonul rece, se arată într-un comunicat al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din România (ACUE), remis, miercuri,

În contextul creşterii semnificative a preţurilor pe piaţa angro de energie, companiile membre ale Federaţiei ACUE au declarat încă de anul trecut că sprijină decizia statului de a ajuta populaţia şi industria prin măsuri de compensare şi plafonare pentru facturile la energie.

Iniţiativa de a chema jucătorii din piaţa de energie electrică şi de gaze naturale la consultări este salutară, în scopul de a discuta şi agrea un mecanism corect cu impact imediat în susţinerea consumatorilor.

„Credem că soluţia propusă ieri (marţi – n.r.) de către reprezentanţii Guvernului este adecvată şi răspunde provocărilor impuse de evoluţia costurilor cu energia, pentru sezonul rece. Tot ce ne dorim este un cadru de reglementare clar, în timp util, care să permită o implementare rapidă şi unitară. De asemenea, am solicitat ca măsurile avute în vedere să fie echitabile pentru toţi actorii implicaţi în piaţa de energie şi să nu conducă la acumularea unor costuri suplimentare pentru furnizorii care finanţează în avans schema de sprijin”, a afirmat Dana Dărăban, director executiv ACUE.

Companiile de furnizare a energiei electrice şi gazelor naturale (membre în Federaţia ACUE) aplică prevederile Legii 259/2021 privind compensarea şi plafonarea şi emit facturi care cuprind calculul compensării şi/sau al plafonării de la caz la caz, conform prevederilor legale, se mai arată în comunicat.

Toate companiile membre în Federaţia ACUE se vor conforma măsurilor dispuse de autorităţi pentru eventualele situaţii nedorite care au intervenit în implementarea mecanismului de plafonare şi compensare.

„Legile şi regulamentele aplicabile sectorului nostru sunt vitale pentru activitatea noastră. Ne asumăm responsabilitatea situaţiilor care ţin de noi. Regretăm eventualele întârzieri în aplicarea mecanismului de plafonare şi compensare în vigoare, însă avem nevoie de un cadru clar cu termen de implementare rezonabil pentru a evita orice erori care pot apărea din cauze materiale, tehnice sau din cauza timpului necesar pentru adaptarea sistemelor de facturare”, a continuat Dărăban.

Eventualele întârzieri în facturare au fost anticipate şi anunţate transparent de furnizori atât partenerilor de dialog instituţional, cât şi clienţilor.

„Aşteptăm cu interes proiectul de OUG care ajustează schema de sprijin ca să putem analiza detaliile legate de implementare şi salutăm decizia autorităţilor de a colabora strâns cu industria pentru o implementare optimă”, spun reprezentanţii ACUE.

Ei au arătat că federaţia ACUE s-a implicat activ şi a depus eforturi susţinute pentru clarificarea rolului activităţii de furnizare pe lanţul de aprovizionare, pentru promovarea unor măsuri adecvate şi optimizarea intervenţiilor la nivelul legislaţiei primare şi secundare.

Furnizorul de energie cumpără ceea ce este disponibil pe piaţa angro şi o vinde clienţilor direcţi (casnici şi non-casnici). Furnizorii nu sunt cauza creşterii preţului la energie din această perioadă şi considerăm binevenită deschiderea exprimată de autorităţi pentru a discuta şi identifica soluţii durabile pentru piaţă şi un pachet de măsuri pe termen mediu, care ar putea fi adoptat începând cu luna aprilie 2022.

Recomandările Federaţiei ACUE sunt în linie cu soluţiile identificate de Comisia Europeană pentru a permite statelor membre să menţină preţurile la energie la un nivel suportabil.

„Ne dorim un dialog real cu autorităţile naţionale. Consultarea şi implicarea părţilor interesate reprezintă garanţia unor decizii bazate pe date concrete care să ofere soluţii reale pentru provocările din piaţa de energie”, a completat Dana Dărăban.

Într-un moment de criză severă, accentuarea riscurilor prin reglementări ad-hoc, fără evaluări şi consultări reale – poate avea un efect imediat asupra capacităţii companiilor de a mai asigura în condiţii optime aprovizionarea cu energie pentru consumatorul final.

Mai mult, pe termen mediu şi lung, deteriorarea situaţiei financiare a furnizorilor şi distribuitorilor de energie se va reflecta în blocarea investiţiilor, mai spun reprezentanţii ACUE.

Federaţia ACUE reprezintă cele mai importante grupuri din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, respectiv CEZ România, E.ON România, Electrică SA‚, ENEL România, ENGIE România, Gaz Est, cu un număr total de peste 24.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.

Valoarea totală a investiţiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2021 depăşeşte 11 miliarde de euro. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS