20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSăptămâna de lucru de 4 zile s-a dovedit a fi un succes

Săptămâna de lucru de 4 zile s-a dovedit a fi un succes

Timp de decenii, ne-am înghesuit în autobuze sau metrouri aglomerate, făcând naveta uneori peste două ore pe zi pentru a ajunge la birou. Odată ajuns acolo, ești blocat într-o clădire cu ferestre închise ermetic, în care te uiți la ecranul unui computer timp de peste opt ore sub o lumină fluorescentă puternică. Seful se uită peste umăr pentru a se asigura că lucrezi. Iar pentru a se simți importanți, șefii programează o mulțime de întâlniri. Există o întâlnire la care se discută despre viitoarea întâlnire, apoi întâlnirea în sine, urmată de întâlnirea de debriefing de după întâlnire, scrie Forbes.

Acest stil vechi de lucru este epuizant

Un weekend de două zile nu este suficient pentru a vă reîncărca după o săptămână de lucru lungă și plictisitoare. O zi constă în a face comisioane, a face cumpărături pentru cumpărături, a spăla rufele, a-ți îngriji copiii, a lucra prin casă sau în curte și în lista nesfârșită de treburi. Probabil că verificați Slack și e-mailurile și faceți lucrări de recuperare duminică seara. Luni dimineața vine și încă ești epuizat.

Un weekend de două zile nu mai este suficient pentru a vă reîncărca după o săptămână de lucru lungă și plictisitoare. O zi ești ocupat cu cumpărături, spălat rufe, jucat cu copiii, lucrul prin casă sau în grădină. Seara te culci obosit. Duminică te odihnești cât te odihnești, iar seara probabil că îți verifici e-mailurile și te ocupi de proiectele urgente. Luni dimineața te găsește la fel de epuizat.

Două mari companii au anunțat recent că vor scurta săptămâna de lucru: Panasonic și Bolt, mai scrie Forbes.

Panasonic optează pentru un weekend de trei zile

Se știe că Japonia are o etică a muncii care rivalizează, dacă nu chiar depășește eforturile americanilor, cu mai puține zile libere și beneficii familiale. E normal ca salariații niponi să lucreze ore lungi, inclusiv ore suplimentare, să participe la activități obligatorii după muncă și să considere munca mai presus de orice altceva.
Într-un efort de a reduce stresul lucrătorilor, Panasonic, o mare companie multinațională japoneză conglomerată, le oferă angajaților opțiunea săptămânii de lucru de patru zile, „eliberându-i” astfel fie să își ia un part-time job, să facă voluntariat sau pur și simplu să se relaxeze.

De notat că doar 8% dintre companiile japoneze oferă mai mult de două zile libere pe săptămână, potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Bunăstării.
Microsoft Japonia a experimentat anterior același lucru, prin programul numit „Work-Life Choice Challenge 2019 Summer”. Compania a oferit celor 2.300 de angajați ai săi posibilitatea de a „alege mai multe stiluri de lucru flexibile, în funcție de circumstanțele muncii și ale vieții personale”.

Câștig de 40% în productivitate

Rezultatele experimentului au indicat că muncitorii au fost mai fericiți și că a existat, de asemenea, un câștig de 40% în productivitate.

Organizația non-profit globală 4-Day Week promovează săptămâna de lucru de patru zile, mișcarea fiind lansată de Andrew Barnes și Charlotte Lockhart. Barnes a îtrecut la acest stil de lucru pentru compania sa din Noua Zeelandă, Perpetual Guardian și a văzut că are un mare succes. Productivitatea a crescut și stresul a scăzut.
Apoi, Barnes și partenerul său, Lockhart, au decis să-și împărtășească povestea și să ajute și alte companii să inițieze săptămâna de lucru de patru zile, ceea ce, în opinia lor, ar „îmbunătăți productivitatea afacerii, dar și sănătatea lucrătorilor, familii și ar forma comunități mai puternice.”

Ei au descoperit că pentru 63% dintre companii este mai ușor să atragă și să rețină talente, având o săptămână de patru zile. Aproximativ 78% dintre angajații care lucrează 4 zile din 7 sunt mai fericiți și mai puțin stresați.”

A doua companie, care a încheiat recent o săptămână de lucru de succes de patru zile este Bolt

Bolt e un unicorn fintech cu creștere rapidă. Ryan Breslow, tânărul fondator și CEO al Bolt, s-a alăturat mișcării de patru zile pe săptămână. Breslow, care conduce compania valorând miliarde de dolari, pariază pe credința că, oferind timp pentru odihnă și recuperare, oamenii se vor întoarce la muncă cu mai multă energie și entuziasm. Nu vor fi ca „zombii” pe care îi vedem la birou sau prin apelurile video Zoom, abia târându-se din cauza epuizării.
Breslow și-a pus întrebarea: „Dacă am lucra ca leii?” La fel ca regele junglei, oamenii pot lucra prin „scurte explozii de energie, intensitate mare, după care se pot odihni și se pot recupera pentru următorul sprint”.

Cu o săptămână de lucru de patru zile, el crede că angajații vor avea mai multă energie și vor deveni mult mai productivi. „Cu o săptămână de lucru de patru zile, ne putem simți încrezători că putem da totul în cele 4 zile de lucru.”

În loc să te joci sau să te uiți la ceas cum ticăie până la ora 17:00, când poți ieși din birou, ai fi mai relaxat probabil muncind mai puțin. „Performanța ridicată nu înseamnă cât de mult ai investit; ci este despre cât randament îți aduc banii investiți”, spune Breslow.

La compania Dockwa (Boston) îți alegi singur a treia zi liberă din săptămână

O companie din Boston deschide calea pentru ca firmele locale să adopte săptămâna de lucru de patru zile. În urmă cu mai bine de un an, Dockwa, cea mai bună aplicație de rezervare pentru plimbări cu barca, a introdus săptămâna lucrătoare de patru zile. Dar nu neapărat vineri e a treia zi liberă – CEO-ul Mike Melillo îi lasă pe angajați să și-o aleagă ei.

În timpul liber, Dockwa își încurajează angajații să plece acasă și să folosească timpul liber suplimentar pentru a investi în ei înșiși, familia sau prietenii lor. De la obținerea unei licențe de pilot până la voluntariat, după cum optează fiecare.

Elefanții au și ei nevoie de o pauză

Elephant Ventures oferă săptămâna de lucru de patru zile, dar cu o condiție. Compania pretinde 10 ore pe zi, patru zile pe săptămână, după care vin cele trei zile libere.

Art Shectman este fondatorul și președintele Elephant Ventures, o firmă de inginerie și inovare digitală cu sediul în New York City. El este, de asemenea, cofondatorul și președintele Ultranauts, o firmă cu impact social care angajează persoane cu autism pentru testarea software-urilor sau pentru analiza calității datelor.

Shectman a observat că, în timpul izbucnirii virusului, personalul săudădea semne de epuizare. Compania a efectuat o evaluare completă a stilului de lucru, după care s-a repoziționat, adoptând o săptămână de lucru de patru zile.
Angajaților le-a luat aproximativ trei până la patru săptămâni pentru a se adapta, a spus el. După primul weekend de trei zile, muncitorii s-au întors simțiți odihniți și entuziasmați. „În a treia săptămână, era deja ceva obișnuit. La final, săptămâna de lucru scurtă s-a dvedit a fi bine primită, iar compania a adoptat programul definitiv.

Teritoriu necunoscut

Banks Benetiz este CEO-ul Uncharted, o firmă de capital de risc care ”s-a convertit” la săptămâna de patru zile de muncă în 2020.

„Când am lansat experimentul săptămânii de lucru de patru zile, salariul tuturor a rămas același. Însă echipa noastră a lucrat 32 de ore în fiecare săptămână între 1 iunie și 28 august, luând liber în fiecare vineri. Nu au fost patru zile de 10 ore. Au fost patru zile de opt ore. Experimentul a testat ipoteza dacă putem livra 100% din muncă în 80% din timp, sporind în același timp sănătatea mintală a echipei, reducând stresul echipei și menținând cultura și coeziunea echipei.”, spune Benetiz.

În final, echilibrul dintre viața profesională și viața privată a crescut și stresul de muncă a scăzut. Angajații au spus că a avea o zi liberă suplimentară a dus la o energie mai mare. În plus, au mai mult timp de petrecut cu prietenii, familia și gestionează mai bine problemele personale.

Spania, Islanda, Scoția și S.U.A.

Scoția a lansat săptămâna de lucru de probă de patru zile. Decizia a fost punctul culminant al unei promisiuni de campanie făcută de Partidul Național Scoțian, aflat la guvernare. Lucrătorii vor avea orele reduse cu 20%, dar nu vor suferi nicio pierdere salarială. Programul va fi finanțat de SNP cu un fond de 10 milioane de lire sterline (13,8 milioane de dolari). Unele companii scoțiene au trecut deja la aplicarea săptămânii reduse.

Spania a anunțat că va desfășuraun program de probă de 4 zile de lucru pe săptămână. Guvernul spaniol a fost de acord cu o săptămână de lucru de 32 de ore pe o perioadă de trei ani, fără a reduce compensația oferită lucrătorilor. Programul pilot, similar cu ceea ce face Scoția, intenționează să reducă riscul angajatorilor, punând guvernul să compenseze diferența de salariu atunci când lucrătorii trec la un program de patru zile.

Scoția a aplicat modelul Islandei în această privință

Un studiu recent asupra a 2.500 de lucrători din Islanda a fost efectuat pentru a vedea dacă acest program de muncă redus la 4 zile duce la o productivitate mai mare și la salariați mai fericiți. Testele au fost efectuate pe mai multe tipuri de joburi. Iar rezultatele au fost extraordinare.Stresul și epuizarea lucrătorilor au scăzut. S-a înregistrat o îmbunătățire a echilibrului dintre viața profesională și viața privată.

În SUA, congresmanul democrat Mark Takano a introdus un proiect care ar reduce săptămâna standard de lucru de la 40 de ore la 32 de ore. Takano a declarat că „o săptămână de lucru mai scurtă ar fi în beneficiul atât al angajatorilor, cât și al angajaților”. Takano a adăugat: „Programele-pilot derulate de guverne și întreprinderi de pe tot globul au dat rezultate promițătoare, pe măsură ce productivitatea a crescut iar oamenii au înregistrat un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată.

Pentru a rămâne competitive, companiile au devenit deschise pentru a oferi modalități inovatoare de îmbunătățire a calității vieții lucrătorilor lor. Săptămâna de lucru de patru zile face parte dintr-o resetare generală a stilului de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS