14.4 C
Craiova
miercuri, 18 mai, 2022
Știri de ultima orăActualitateSpania va propune ca pandemia de COVID-19 să fie tratată în UE ca gripa

Spania va propune ca pandemia de COVID-19 să fie tratată în UE ca gripa

Guvernul spaniol condus de socialistul Pedro Sánchez lucrează de mai multe luni la un plan de gestionare a pandemiei de COVID-19 la fel ca gripa, dorind ca această abordare să fie implementată și la nivelul Uniunii Europene, relatează Euractiv.

Potrivit ziarului El País, guvernul de la Madrid, alcătuit dintr-o coaliție a Partidului Socialist și a formațiunii de stânga Podemos, este pe punctul de a finaliza acest plan de gestionare de tratare a COVID-19 precum o boală respiratorie obișnuită în contextul răspândirii variantei Omicron care pare să provoace simptome mai puțin grave în rândul persoanelor vaccinate.

Acest lucru ar însemna distanțarea de sistemul de urmărire detaliată a contactelor

În termeni practici acest lucru ar însemna distanțarea de sistemul de urmărire detaliată a contactelor și bazarea, în schimb, pe estimări ale răspândirii bolii în funcție de datele culese de experții în sănătate publică, scrie agenția EFE.

Sánchez a confirmat luni existența planului după ce acesta a fost dezvăluit pe surse de presa spaniolă, afirmând că guvernul său lucrează la el „de mai multe săptămâni”.

„Este o dezbatere pe care încercăm să o deschidem și la nivelul UE“

„Este o dezbatere pe care încercăm să o deschidem și la nivelul UE. Ministrul sănătății (Carolina Darias) a adus în discuție subiectul cu mai mulți miniștri ai sănătății din Europa”, a mai precizat Sánchez.

Premierul Spaniei spune că aceasta este o dezbatere necesară deoarece, mulțumită științei și cercetătorilor, „avem răspunsul de a ne proteja și reducem numărul de infecții în rândul populației pe cât de mult este posibil”.

El a scos în evidență și reducerea semnificativă a ratei mortalității pacienților spitalizați cu COVID-19, amintind că aceasta este acum de doar 1% în Spania, comparativ cu 13% în timpul primului val al pandemiei.

În viitorul apropiat, scenariile cele mai plauzibile sunt legate de tratarea coronavirusului asemănător gripei

Un diplomat european le-a declarat jurnaliștilor de la Euractiv sub condiția anonimității că se pare că nu va fi nevoie de un vaccin specific pentru varianta Omicron întrucât aceasta este atât de contagioasă încât se pare că toată lumea se va fi infectat deja cu ea până la finalizarea unui vaccin dedicat.

Diplomatul a explicat, de asemenea, că în viitorul apropiat scenariile cele mai plauzibile sunt legate de tratarea coronavirusului asemănător gripei, după ce COVID-19 va trece la faza sa endemică.

Urmărirea contactelor a început să își piardă din popularitate la Bruxelles

Un alt oficial european a declarat pentru Euractiv că și urmărirea contactelor a început să își piardă din popularitate la Bruxelles în contextul în care ea pare tot mai inutilă sau imposibil de implementat în fața variantei Omicron.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Grecia renunţă la obligativitatea purtării măștii de protecție în...

Grecia a anunțat miercuri că va elimina obligativitatea purtării...

ȘTIRI GdS