11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Sănătăţii: Omicron se va transmite comunitar în maxim două săptămâni

Ministrul Sănătăţii: Omicron se va transmite comunitar în maxim două săptămâni

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 se va transmite comunitar în România în cel mult două săptămâni, iar estimările specialiștilor sunt că în valul 5 al pandemiei vor fi aproximativ un milion de cazuri de COVID-19, spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Omicron se va transmite comunitar în cel mult două săptămâni. Încă nu e preponderent acum în România, iar el iese şi la teste rapide”, a declarat, duminică, la Antena 3, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

El a spus că, din estimările specialiștilor, în vârful valului cinci al pandemiei ar putea fi aproximativ un milion de cazuri, iar problema ar putea fi o eventuală blocare a sistemului medical.

Ministrul Sănătății a mai afirmat că acum România se află pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa, situându-se pe locul doi sau trei în acest clasament:

“În mod evident a intrat în valul 5. Am discutat de câteva sute de cazuri pe zi, acuma discutăm de câteva mii de cazuri pe zi, chiar dacă pare că situaţia s-a stabilizat de vreo patru, cinci zile (…)

Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa şi nu mă refer doar la Uniunea Europeană, suntem pe locul doi sau trei aşa că nu avem încă niciun motiv să ne relaxăm, ci dimpotrivă trebuie să fim extrem de atenţi”.

Simptomele COVID cu varianta Omicron

În ceea ce privește simptomele COVID cu varianta Omicron, Rafila a indicat: durere de gât, puţin intensă, „ca un soi de mâncărime”, transpiraţii abundente în timpul nopţii, astenie, dureri musculare, febră, mialgii, sindrom digestiv. „Sunt semne care ar trebui să ne pună pe gânduri”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS