17.9 C
Craiova
marți, 21 martie, 2023
Știri de ultima orăActualitateAustria impune purtarea măştii de tip FFP2 și pe stradă

Austria impune purtarea măştii de tip FFP2 și pe stradă

Austria a decis, joi, să introducă purtarea obligatorie a măştii sanitare de tip FFP2 și în aer liber, pentru a încerca să limiteze astfel răspândirea variantei Omicron și să evite un nou lockdown la nivel național. Cancelarul austriac a vorbit despre „o situaţie foarte gravă şi despre o nouă provocare generată de infecţiozitatea extremă a noii tulpini, scrie Digi24.

Numărul zilnic al noilor infectări a ajuns miercuri la aproape 10.000, comparativ cu cele 3.000 de infectări confirmate în debutul lunii ianuarie în această ţară din Europa Centrală cu o populaţie de 8,9 milioane de locuitori.

Începând de săptămâna viitoare, masca FFP2, deja obligatorie în Austria din ianuarie 2021 în transportul public şi în spaţiile publice închise, va deveni obligatorie şi pe stradă, mai ales atunci când o distanţă de doi metri nu va putea fi respectată, aşa cum se întâmplă de obicei pe aleile pietonale sau în timp ce mai multe persoane stau la coadă, scriu AFP și DPA. 

Mai bine ajustată pe chip şi cu o arie mai mare de acoperire, masca FFP2 deţine o capacitate mai bună de filtrare, datorită formei şi materialului său, în comparaţie cu măştile sanitare uzuale.

Controalele certificatelor verzi vor fi intensificate

Controalele ce vizează deţinerea certificatului verde vor fi intensificate: comercianţii austrieci vor trebui, de asemenea, să opereze verificări pentru a se asigura că doar persoanele care deţin o dovadă a vaccinării împotriva COVID-19 sau a trecerii lor prin boală vor fi primite în majoritatea magazinelor, precizează DPA.

Totodată, reglementările privind izolarea bolnavilor şi a rudelor lor au fost relaxate, pentru a evita paralizarea economică a ţării. Astfel, perioada de carantină a fost redusă la cinci zile după ce o persoană obţine un rezultat pozitiv la un test anti-COVID-19, relatează AFP, citată de Agerpres.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS