17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieA fost promulgată legea prin care studenţii au acces gratuit la toate bibliotecile universitare

A fost promulgată legea prin care studenţii au acces gratuit la toate bibliotecile universitare

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea art. 202 alin. (1) lit. b) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, informează Administraţia Prezidenţială. Prin actul normativ, toţi studenţii vor avea acces egal şi gratuit la bibliotecile universitare şi bibliotecile central-universitare, scrie News.ro.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea art. 202 alin. (1) lit. b) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul ca orice student să aibă acces egal şi gratuit la bibliotecile universitare, inclusiv Bibliotecile Central-Universitare.

La adoptarea de către Parlament, deputatul USR Filip Havârneanu, unul dintre iniţiatori, afirma că mii de studenţi din România şi-au dorit o astfel de posibilitate.

„Gratuitatea în bibliotecile universitare a fost dorinţa miilor de studenţi din România care vor să înveţe, să avanseze şi aveau nevoie de un răspuns pozitiv. Ei sunt acei studenţi cărora mâine le vom cere să devină adulţi corecţi şi să ia decizii cumpănite.

Progresul unor tineri pe care mâine îi vrem medici, avocaţi, politişti sau cu funcţii de conducere nu trebuie condiţionat financiar. Faptul că acest proiect a devenit o lege este o mare victorie, dar simt şi o dezamăgire că o initiaţivă atât de utilă a pierdut aproape un an pe circuitul legislativ.

Mă bucur că astăzi am dat o şansă egală la educaţie unor tineri care vor să facă diferenţa”, a afirmat Filip Havârneanu, deputat USR.

Proiectul corectează o anomalie

La rândul său, senatorul USR Irineu Darău preciza că proiectul corectează o anomalie.

„Avem patru mari universităţi – Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi – care nu mai au nicio bibliotecă proprie, fiind utilizată biblioteca central-universitară. Iar Consiliile de Administraţie ale Bibliotecilor Central – Universitare din ţară stabilesc o taxă pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecile pentru studenţi.

Această iniţiativă legislativă vine să corecteze anomalia pe care v-am descris-o şi să asigure că orice student va avea acces egal şi gratuit atât la bibliotecile universitare, cât şi la cele central-universitare”, a explicat Darău.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS