14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA fost lansat Telefonul copilului - 119, pentru cazurile de abuz

A fost lansat Telefonul copilului – 119, pentru cazurile de abuz

În România a fost lansat miercuri Telefonului copilului – 119, la care vor putea suna copiii aflaţi într-o situaţie vulnerabilă, dar şi alte persoane care au cunoştinţă despre copii abuzați, exploatați sau supuși unei forme de violență, informează Hotnews.

Anunțul a fost făcut miercuri, la finalul ședinței de guvern, de către ministrul Familiei, Gabriela Firea:

„La Telefonul copilului – 119 se va răspunde zilnic, 24 de ore din 24, şi este vorba despre un apel gratuit, deci o linie verde.

Cine poate să sune la 119? Poate să sune un copil care se simte abuzat, traumatizat, neglijat, victimă a violenţei de orice tip, fizică sau emoţională, psihică.

De asemenea, şi o altă persoană care are cunoştinţă despre o astfel de situaţie, un prieten, un coleg, un vecin, un apropiat.

(….) pot fi luate în considerare şi apeluri de la persoane care cunosc şi nu pot trece nepăsătoare peste faptul că un copil se află într-o situaţie dificilă, într-o situaţie vulnerabilă. Mi se pare absolut normal ca şi noi, în România, să aplicăm metodele care dau succes în Uniunea Europeană şi numai, în întreaga lume, prin care copiii înşişi să poată anunţa situaţia în care se află, dar şi o altă persoană, inclusiv un cadru didactic”.

Cum va funcționa Telefonul copilului – 119

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), cel care a operaționalizat numărul unic național 119 destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, precizează că numărul de telefon este gratuit din orice rețea fixă sau mobilă și va fi operat de către consilierii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului.

STS spune că, pentru a putea fi raportate cazurile ale căror victime sunt copii, a implementat soluția tehnică de tip call-center în cele 41 de județe ale țării, precum și în sectoarele municipiului București. În cele 47 de sedii ale direcțiilor de asistență socială și protecția copilului din țară au fost instalate 94 de posturi telefonice, dispuse câte două în fiecare centru de preluare a apelurilor.

Ce se întâmplă în urma sesizărilor, potrivit STS:

  • Începând din 5 ianuarie, apelurile care semnalează diferite situații ce afectează copiii vor putea fi preluate, 24 de ore din 24, de către consilierii specializați în asistență socială și protecția copilului.
  • În cazul situațiilor anunțate prin 119, dar pentru care este necesară intervenția imediată a Poliției sau a echipajelor medicale, operatorii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului vor alerta Serviciul de urgență 112.
  • Totodată, potrivit acestui program, atunci când sunt cazuri de copii dispăruți, Poliția poate utiliza Sistemul de avertizare RO-ALERT, administrat din punct de vedere tehnic de către STS.
  • STS a întreprins demersuri împreună cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și cu operatorii publici de telefonie mobilă pentru asigurarea cadrului legislativ și a gratuității apelurilor, precum și pentru a facilita transmiterea datelor geografice care permit alocarea cazurilor pe fiecare centru județean.
  • Pentru operarea consolelor de apel prin care se va oferi sprijin minorilor aflați în situații dificile, consilierii serviciilor de asistență socială au beneficiat de instruire tehnică din partea specialiștilor STS.

Peste 8.000 de copii victime ale violențelor în familie, în 2020

Consilierul de stat Mădălina Turza a precizat că, anual, mii de copii sunt victime ale violenţelor.
Potrivit acesteia, în 2020 au existat peste 8.200 de copii victime ale violenţelor în familie sau în comunitate, iar în primele şapte luni ale anului 2021 peste 5.000 de copii au fost abuzaţi în familie sau în comunitate.

„Acestea au fost cifrele care au fost scoase la iveală. Realitatea ultimilor ani ne arată că sunt doar vârful aisbergului şi acest tip de infrastructură, apelul 119, ne ajută pe noi să ajungem la aceste cazuri”, a spus Turza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS