16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Incendiile de vegetaţie din Colorado, stinse de ninsori abundente

(VIDEO) Incendiile de vegetaţie din Colorado, stinse de ninsori abundente

-

Incendiile de vegetaţie care au devastat regiuni întregi din statul american Colorado în ultimele zile au fost stinse în cea mai mare parte a lor în noaptea de vineri spre sâmbătă în urma unor ninsori abundente, relatează agențiile AFP și Agerpres.

Cel puţin 500 de locuinţe au fost arse şi zeci de mii de persoane au fost nevoite să se refugieze în zone sigure, însă niciun deces nu a fost raportat până în prezent. „Este un miracol”, a declarat guvernatorul din Colorado, Jared Polis.

Pagubele materiale sunt totuşi importante: în imagini filmate din aer pot fi văzute străzi întregi care au fost transformate în mormane de rămăşiţe fumegânde. Aceste incendii, spre deosebire de focarele precedente, au atins şi periferii urbane, nu doar zone rurale. „Familiile nu au avut la dispoziţie decât câteva minute pentru a pune în maşini tot ce puteau – animale, copii – şi să plece de acolo”, a declarat guvernatorul Jared Polis, vineri, într-o conferinţă de presă. Totul s-a produs „într-o clipită”, a adăugat el.

Incendiile de vegetaţie din Colorado, provocate de prăbușirea unor linii de electricitate

Coloane impresionante de fum s-au ridicat în aer, stimulate de vânturi violente, care au atins joi viteze de până la 160 de kilometri pe oră. Incendiile din Colorado ar fi fost cauzate de prăbuşirea unor linii de electricitate pe un teren arid.

Numărul definitiv al locuinţelor distruse nu este deocamdată cunoscut. Şeriful din comitatul Boulder, Joe Pelle, a estimat vineri că acest număr este mai mare de 500 şi a spus că nu ar fi surprins „dacă bilanţul ar fi mai mare de 1.000”. Focarele au ars „în mozaic”, scutind anumite cartiere şi devastând case învecinate, a explicat el. „Când vedem aceste distrugeri, e incredibil că nu există o listă cu 100 de persoane dispărute, dar din fericire nu avem o astfel de listă”, a declarat acelaşi şerif.

Într-o conversaţie telefonică purtată cu guvernatorul Jared Polis, preşedintele american Joe Biden a promis că va face totul pentru a oferi un ajutor imediat persoanelor şi comunităţilor afectate, a precizat biroul de presă de la Casa Albă. Preşedintele Biden a ordonat plata unui ajutor federal către statul Colorado.

Căderi de zăpadă

Vineri, un strat de zăpadă s-a depus peste cenuşa produsă de aceste incendii devastatoare, realizând astfel un frapant constrast vizual în raport cu imaginea unui veritabil furnal din ziua precedentă. Serviciul american de meteorologie (NWS) a plasat o parte din acest stat american din vestul ţării sub incidenţa unui cod de furtună de zăpadă, prognozând precipitaţii importante pentru zilele următoare.

Această ninsoare „ne va ajuta cu adevărat”, a declarat şeriful Joe Pelle, adăugând că nu se mai aşteaptă ca incendiile să evolueze. O parte dintre ordinele de evacuare au fost ridicate în noaptea de vineri spre sâmbătă de autorităţile locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:01:36

Locatarii din blocul care a explodat s-au întors după...

Ieri, încă de la primele ore ale dimineţii, echipajele...

ȘTIRI GdS