16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateȘeful OMS este optimist că pandemia va fi învinsă anul acesta, cu o condiţie

Șeful OMS este optimist că pandemia va fi învinsă anul acesta, cu o condiţie

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesu, este optimist că pandemia de coronavirus poate fi învinsă în 2022, cu condiția ca țările să colaboreze pentru a limita răspândirea virusului. Într-un mesaj transmis cu ocazia Anului Nou, el a avertizat însă din nou în privința „naționalismului obtuz” și a „acaparării” de vaccinuri de către anumite țări, relatează BBC.

Comentariile sale vin la doi ani de când OMS a fost notificată pentru prima dată despre cazuri cu o tulpină necunoscută de virus care provoacă pneumonie în China. Numărul cazurilor de Covid în lume se ridică acum la 287 de milioane, în timp ce aproape 5,5 milioane de persoane au murit.

Oamenii au marcat venirea noului an cu speranță, dar sărbătorirea a fost modestă

În întreaga lume, oamenii au marcat venirea noului an cu speranță, dar sărbătorirea a fost modestă, multe țări dorind să descurajeze marile aglomerații. Coronavirusul rămâne ca parte din viața de zi cu zi: o boală care a închis granițele, a produs suferință, a despărțit familii și a făcut din mască un accesoriu de neocolit.

Inechitatea continuă să caracterizeze distribuirea vaccinurilor

În ciuda tuturor acestor lucruri, dr. Tedros a transmis o notă pozitivă în discursul său, menționând că acum există mult mai multe instrumente pentru a trata Covid-19, notează BBC. În același timp, oficialul OMS a avertizat că inechitatea continuă să caracterizeze distribuirea vaccinurilor, ceea ce sporește riscul de evoluție și mutație a virusului.

Naționalismul obtuz și acapararea de vaccinuri de către unele țări au subminat echitatea și au creat condițiile ideale pentru apariția variantei Omicron, iar cu cât inechitatea va continua mai mult timp, cu atât mai mari sunt riscurile ca virusul să evolueze în moduri pe care nu le putem preveni sau prevedea”, a spus el. „Dacă punem capăt inechității, punem capăt pandemiei”, a adăugat șeful OMS.

OMS a stabilit un nou obiectiv pentru 2022

În acest context, în mesajul său, dr. Tedros a adus în discuție și ratele scăzute de vaccinare din unele țări. De aceea, OMS a stabilit un nou obiectiv pentru 2022: vaccinarea a 70 la sută din populație în toate țările, până în iulie, pentru a putea pune capăt pandemiei.

În timp ce mare parte a populației din Europa și din America a primit cel puțin o doză de vaccin, obiectivul OMS de a atinge o rată de vaccinare completă de 40 la sută în fiecare țară până la sfârșitul anului 2021 a fost ratat, mai ales în cazul Africii.

Dr. Tedros a criticat în numeroase rânduri națiunile mai bogate pentru că împiedică aprovizionarea globală cu vaccinuri, vaccinând complet o mare parte din populația lor, în timp ce alte state încă așteaptă primele doze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS