12.9 C
Craiova
luni, 16 mai, 2022
Știri de ultima orăActualitateStudiu: Vaccinarea cu două doze Sinovac, urmată de booster Pfizer, puţin eficientă împotriva Omicron

Studiu: Vaccinarea cu două doze Sinovac, urmată de booster Pfizer, puţin eficientă împotriva Omicron

Vaccinul în două doze produs de compania chineză Sinovac, urmat de o inoculare cu doză booster de la Pfizer-BioNTech, produce un răspuns imunitar mai redus împotriva variantei Omicron prin comparaţie cu alte variante ale noului coronavirus, conform concluziilor unui nou studiu, citat vineri de Reuters și Agerpres.

Studiul, care nu a fost încă verificat de alţi membri ai comunităţii ştiinţifice (sistemul „peer-review”), a fost realizat de cercetători de la Universitatea Yale cu ajutorul Ministerului Sănătăţii din Republica Dominicană şi al altor instituţii.

Inocularea cu schema completă de două vaccinuri Sinovac, urmată de un booster de la Pfizer produce un răspuns imunitar similar cu cel rezultat după două doze ale unui vaccin mARN, conform studiului. Nivelul anticorpilor împotriva variantei Omicron a fost de 6,3 ori mai mic prin comparaţie cu nivelul înregistrat împotriva variantei iniţiale a noului coronavirus şi respectiv de 2,7 ori mai redus prin comparaţie cu varianta Delta.

Ar fi nevoie de doua doze booster

Akiko Iwasaki, unul dintre autorii studiului, a susţinut pe Twitter că persoanele vaccinate schema completă CoronaVac ar putea avea nevoie de două doze booster suplimentare pentru a ajunge la nivelul de protecţie necesar împotriva variantei Omicron, mai semnalează Reuters.

Vaccinarea cu doar două doze de la Sinovac nu a arătat vreo neutralizare detectabilă împotriva Omicron, conform studiului realizat pe mostre de plasmă de la 101 participanţi din Republica Dominicană.

Un studiu din Hong Kong, publicat săptămâna trecută, a arătat că nici chiar trei doze din vaccinul Sinovac nu asigură un răspuns imunitar suficient împotriva Omicron şi că a fost necesară folosirea unui booster Pfizer-BioNTech pentru a se ajunge la „niveluri protectoare”.

Vaccinurile CoronaVac, de la Sinovac şi respectiv BBIBP-CorV, produs de compania farmaceutică chineză de stat Sinopharm, sunt cele mai folosite vaccinuri din China şi principalele vaccinuri exportate de Beijing, mai notează Reuters.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

România începe administrarea celei de-a patra doze anti-Covid

De luni, în România începe administrarea celei de-a 4-a...

ȘTIRI GdS