10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArtefact vechi de peste 6000 de ani, confiscat de polițiști

Artefact vechi de peste 6000 de ani, confiscat de polițiști

Un artefact vechi de peste 6000 de ani pe care un buzoian voia să-l vândă pe internet contra sumei de 3000 de euro a fost confiscat de poliţişti şi predat Muzeului Judeţean. În urma cercetărilor a reieşit că obiectul provine de la începutul epocii bronzului, relatează News.ro.

Conform Poliţiei Buzău, obiectul a fost ridicat de poliţişti în vederea indisponibilizării, de la domiciliul unui bărbat, din localitatea Valea Lupului, fiind un bun susceptibil a face parte din patrimoniul cultural naţional.

Poliţiştii s-au sesizat din oficiu, întrucât bărbatul postase pe mai multe platforme de vânzări obiectul din piatră. El susţinea că ar fi un „ciocan de luptă din epoca neolitică”. Solicita în schimbul acestuia suma de 3.000 de euro.

În urma demarării verificărilor, poliţiştii l-au identificat şi depistat pe bărbatul care postase anunţul. Acesta a declarant că ar fi găsit obiectul respectiv în urmă cu aproximativ 25 de ani, în zona de pădure a localităţii Valea Lupului – oraş Pătârlagele.

Astfel de obiecte trebuie declarate poliției

Conform expertizei de specialitate făcută de Muzeul Judeţean Buzău, obiectul reprezintă un topor cu gaură de înmănuşare. Acesta este un bun cultural cu o vechime mai mare de 6000 de ani. Acesta este încadrabil într-o categorie de obiecte cu circulaţie largă în neo-eneolitic şi începutul epocii bronzului.

Conform legii privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, o persoană care găseşte întâmplător un bun cultural, are obligaţia de a preda bunul cultural mobil către primărie în termen de 72 de ore de la descoperire. În caz contrar se aplică sancţiune contravenţională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS