14.4 C
Craiova
joi, 1 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitatePlanul de măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei

Planul de măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol, au prezentat, miercuri, planul de măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei de COVID-19 și au prezentat trei scenarii de evoluție a valului Omicron.

Pistol a apreciat că până la jumătatea lunii ianuarie infectările cu Omicron ar urma să depășească 50% din totalul săptămânal de tulpini secvențiate.

Pistol și Rafila au precizat că în cel mai sumbru scenariu România ar putea avea peste 25.000 de pacienți internați și că aceasta este varianta pentru care autoritățile se pregătesc pentru a nu mai fi luate prin surprindere.

Adriana Pistol, despre scenariile de evoluție a valului 5 și varianta Omicron

  • Aș vrea să vă prezint o evoluție potențială a pandemiei în România și impactul Omicron.
  • Faptul că aproximativ 60% din populația vulnerabilă, peste 65 de ani și boli cronice nu este vaccinată, că numai 25% dintre persoane care au fost vaccinate cu doză completă au efectuat și doza booster, că deși a fost introdus PLF prin necompletarea acestuia de către călătorii care au sosit în țară într-o proporție foarte mare face dificilă ancheta epidemiologică, nu în ultimul rând nerespectarea măsurilor de carantină, ca și întârzierea adoptării certificatului COVID-19, înseamnă că în concluzie avem o populație receptivă numeroasă, care se poate îmbolnăvi oricând.

”Avem un risc foarte mare de răspândire a Omicron”

  • Dacă ar fi să urmăm rata de transmisibilitate a Omicronului, previziunile noastre arată că este posibil ca mximul atins în valul anterior să fie atins mai repede acum.
  • Nu înseamnă că vom avea aceste 25 de mii de cazuri, s-ar putea să fie mult mai mult de atât (pacienți internați, n.red.)
  • Dorim să arătăm panta extrem de ascendentă cu creștere exponențială a numărului de cazuri din cauza vulnerabilităților prezentate anterior.
  • Dacă după primele 3 săptămâni certificatul covid ar fi fost introdus toată aceast pantă nu ar mai exista, ea ar fi mult mai lină, permițând unităților sanitare să facă față, fără o explozie a cazurilor.
  • Vaccinarea este singura măsură care cel puțin previne dacă nu infecția, previne formele de îmbolnăvire severe și decesele.
  • Este posibil ca până la jumătatea lui ianuarie Omicron să depășească 50% din totalul săptămânal de tulpini secvențiate.

”La sfârșitul lunii ianuarie este posibilă ca ea să devină comunitară.”

  • Transmisibilitatea ridicată cuplată cu o protecție mai scăzută a vaccinului duce la posibilitatea infectării unui număr mai însemnat de persoane într-o perioadă mai scurtă de timp.
  • Vor fi efecte directe și indirecte asupra sistemului sanitar.
  • Ca impact direct este foarte clar că există o mare probabilitate ca infectarea persoanelor vulnerabile nevaccinate din grupele de vârstă de peste 65 de ani să se petreacă într-un număr extrem de mare.
  • Capacitatea de răspuns a sistemului sanitar va fi oricum suprasolicitată și va ajunge să fie la nivelul înregistrat anul acesta, în luna octombrie.
  • Ca impact indirect – infectarea masivă a populației, chiar și cu forme ușoare, poate determina un grad de absenteism, a lucrătorilor medicali, dar nu în ultimul rând absenteism de la locul de muncă a populației, care poate să afecteze economia țării.
  • Există și posibilitatea transmiterea nosocomiale a infecției sesizată și în alte țări, prima fiind Marea Britanie.

Cel mai ușor scenariu, optimist, unul mediu și unul pesimist.

Primul scenariu

Primul scenariu se referă la o rată de creștere a cazurilor de 10% zilnic, cu o rată mai mică de spitalizare, undeva la 5%, iar 10% dintre aceștia se vor internata la ATI.

Al doilea scenariu

Al doilea scenariu pleacă la o rată de 6% de transmisibilitate, dar cu o spitalizare de 20% și 10% în terapie intensivă.

Al treilea scenariu:

Al treilea scenariu: un număr de cazuri zilnic care ar putea crește cu 10%, un număr de spitalizări de peste 20% și cu o rată de peste 10% ar necesita terapie intensivă.

Dacă vreunul dintre aceste scenarii se va petrece rămâne de văzut, dar pentru o bună pregătire trebuie să ne uităm la scenariul cel mai rău.

Dacă se va petrece scenariul optimist, unde rata de spitalizare este mai scăzută, vom vedea că vom atinge în ziua 37 respectiv 41 numărul de 25 de mii de internări.

Dacă se va petrece scenariul optimist, unde rata de spitalizare este mai scăzută, vom vedea că vom atinge în ziua 37 respectiv 41 numărul de 25 de mii de internări.

Dacă că se va petrece ceea ce este mai rău, 27 de zile pentru scenariul cel mai sever, ca să umplem 25 de mii de paturi de spital.

Pe scenariul pesimist în 20 de zile vom avea 1500 de paturi la ATI ocupate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS