17.3 C
Craiova
miercuri, 18 mai, 2022
Știri de ultima orăActualitateFostul deputat Cristian Rizea a rămas fără cetăţenia moldovenească şi poate fi extrădat

Fostul deputat Cristian Rizea a rămas fără cetăţenia moldovenească şi poate fi extrădat

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit din România la Chișinău după ce a fost condamnat pentru corupție, a rămas fără azil politic și fără cetățenia Republicii Moldova, o decizie definitivă în acest sens fiind luată miercuri de către magistrații de la Curtea de Apel Chișinău, scrie deschide.md.

Reamintim că fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, el fugind în Republica Moldova.

Ce spune ministerul român al Justiției

În legătură cu informațiile apărute în presa din Republica Moldova privindu-l pe Cristian Rizea, Ministerul Justiției a transmis miercuri următoarele precizări:

1. „Partea română și-a îndeplinit atribuțiile prevăzute de lege și a transmis Ministerului Justiției din Republica Moldova cererea de extrădare încă din data de 5 noiembrie 2020. Cererea depusă la Ministerul Justiției din Moldova își păstrează efectele. Facem precizarea că procedura și timpii de soluționare pentru cererea de extrădare înaintată de autoritățile române sunt reglementate de legislația statului solicitat, respectiv Republica Moldova.

2. Până la această oră, Ministerul Justiției nu a fost informat oficial de către ministerul moldovean al Justiției cu privire la situația juridică actualizată a susnumitului Cristian Rizea. Ultima revenire la colegii din Republica Moldova a fost în luna noiembrie 2021.

3. La data prezentului comunicat, Ministerul Justiției din România a înaintat o nouă adresă către Ministerul Justiției din Republica Moldova, în care a solicitat informații cu privire la stadiul cererii de extrădare făcute de autoritățile române”.

Următorul termen fixat de autoritățile din Moldova în dosarul de extrădare a lui Cristian Rizea este 28 ianuarie 2022, informația fiind obținută din surse deschise.

Amintim că în noiembrie 2020 fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon i-a retras cetățenia lui Cristian Rizea.

Dodon susținea că nu el i-ar fi acordat cetățenia moldovenească fostului deputat PSD, că i-o va retrage și-l va extrăda în România. În aceeași zi, poliția a anunțat că Rizea a fost reținut și audiat la Chișinău, iar pe 4 noiembrie ministerul român al Justiției anunța că a trimis o cerere autorităților din Republica Moldova pentru extrădarea fostului deputat Cristian Rizea.

Pe 6 noiembrie 2020, Judecătoria Chișinău a emis mandat de arest pe numele fostului deputat PSD Cristian Rizea.

La începutul lunii februarie a acestui an, Cristian Rizea a fost eliberat pe motiv că a expirat termenul maxim de zile până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova până să fie extradată.

Trimis în judecată în Republica Moldova pentru fals în declarații la obținerea cetățeniei

În 31 martie 2021, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost trimis în judecată de Procuratura din Republica Moldova, pentru fals în declarații comis la obținerea cetățeniei acestei țări, prin procedura de recunoaștere a cetățeniei, în anul 2017. Potrivit procurorilor, în cadrul acestei proceduri, în formularul completat, Rizea ar fi indicat date care nu corespund adevărului.

„Mai exact, învinuitul a declarat oficial că nu i-ar fi incidentă interdicția de acordare a cetățeniei Republicii Moldova. Totuși, la acel moment, învinuitul cunoștea cu certitudine faptul că era cercetat penal de autoritățile judiciare române și că avea statut de inculpat pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, fapt care nu i-ar fi permis obținerea cetățeniei.

Prin urmare, procurorii PCCOCS au trimis în judecată dosarul de învinuire a acestuia pentru <<declaraţia necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, atunci când, potrivit legii sau împrejurărilor, declaraţia serveşte pentru producerea acestor consecinţe>>”, se preciza în comunicatul Procuraturii din Republica Moldova, citat de deschide.md.

Publicația citată menționa că fostul deputat se declară nevinovat.

Cristian Rizea a scos o carte, ”Spovedania lui Rizea”, în care acuză mai mulți oameni de afaceri, politicieni, jurnaliști sau ofițeri din servicii că sunt organizați în grupuri infracționale care au ”jefuit România”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Horoscop

BerbecPer total, această zi ar putea fi descrisă astfel:...

ȘTIRI GdS