10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVedetele online din China, somate să-și plătească impozitele

Vedetele online din China, somate să-și plătească impozitele

China a acordat celebrităţilor şi starurilor sale de pe internet un interval de zece zile pentru a-şi completa documentele care le sunt solicitate de administraţia fiscală, după o amendă uriaşă acordată pentru fraudă unei vedete online, în contextul mai larg al intensificării controalelor statului chinez în industria de divertisment, informează Agerpres.

Preşedintele chinez Xi Jinping a lansat un apel în luna august la „prosperitate comună” şi a promis „o ajustare” a veniturilor excesive. Mesajul de atunci a fost înţeles ca un avertisment adresat patronilor foarte bogaţi şi care viza excesele din anumite sectoare de activitate, inclusiv din showbiz şi internet, acuzate că oferă „salarii mirobolante”.

Luni, vedeta online Viya, celebră în China datorită videoclipurilor sale de tip teleshopping, a fost reţinută pentru fraudă fiscală şi condamnată la plata sumei record de 1,3 miliarde de yuani (181 de milioane de euro).

„Vedetele din artele spectacolelor, autorii de livestreaming şi alte personalităţi publice trebuie să se conformeze cu stricteţe în faţa dispoziţiilor prevăzute de legislaţia fiscală”, au anunţat reprezentanţii mai multor birouri fiscale, inclusiv cele din Beijing şi Shanghai.

Aceste administraţii fiscale au în sarcina lor numeroşi salariaţi şi companii din industria showbizului.

„Este datoria fiecărui cetăţean să îşi plătească impozitele”, a declarat Administraţia fiscală chineză într-un comunicat publicat miercuri. Instituţia a acordat celebrităţilor asiatice un interval „până la sfârşitul anului”, adică doar zece zile, pentru a-şi pune în ordine documentele fiscale, în caz contrar riscând să primească sancţiuni aspre.

Viya a dispărut marţi de pe principalele reţelele de socializare din China, la o zi după condamnarea sa pentru fraudă fiscală. Ea avea 110 milioane de abonaţi pe reţelele de socializare. Notorietatea ei se datora faptului că era frecvent solicitată de diverse mărci pentru a promova produse pe internet, precum şi pentru că se afla la conducerea unui mic imperiu online.

„Rectificarea haosului”

Internetul din China este strict reglementat şi cenzorii din ţară nu ezită să arunce în anonimatul online indivizi şi companii care au ajuns în colimatorul puterii comuniste.

Celebrităţile s-au aflat în ultimele luni în vizorul autorităţilor chineze.

Televiziunea publică CCTV a anunţat joi lansarea unei campanii de două luni pentru „rectificarea haosului” pe internet. Ea va viza în special „streaming-ul în direct”, un mod de difuzare la care vedetele online au recurs cu regularitate.

Viya nu este însă prima vedetă online din China care a fost reţinută pentru fraudă fiscală.

În august, actriţa Zheng Shuang, cunoscută pentru roluri interpretate în mai multe seriale TV foarte populare în China, a fost condamnată să plătească o amendă de 39 de milioane de euro. Instituţia care reglementează sectorul audiovizual chinez a impus retragerea serialelor în care apare actriţa şi le-a ordonat producătorilor de televiziune să nu mai apeleze la serviciile acesteia.

În 2018, vedeta de cinema Fan Bingbing a prezentat scuze publice fanilor ei şi Partidului Comunist Chinez, după ce fiscul a somat-o să plătească 129 de milioane de dolari, o sumă care consta în impozite şi penalităţi neachitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS