16.8 C
Craiova
miercuri, 18 mai, 2022
Știri de ultima orăActualitateLucian Bode: Românul vine din zona roșie nevaccinat, fără test, și se miră că e trimis în carantină

Lucian Bode: Românul vine din zona roșie nevaccinat, fără test, și se miră că e trimis în carantină

În jur de 13.000 de persoane, adică aproape 10 la sută dintre românii care au intrat în țară în ultimele 24 de ore, nu aveau nici test, nu își făcuseră nici vaccinul anti-COVID-19 și nici nu au putut dovedi că au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, prin urmare au fost carantinați, a anunțat duminică seara ministrul de interne, Lucian Bode. El a avertizat că orice nerespectare a deciziei de carantinare înseamnă infracțiune și dosar penal.

„Vreau să vă spun că din cei 120.000 de români care au intrat în ultimele 24 de ore în România, 12.801, aproape 13.000, nu au avut nici test, nici vaccin, nici n-au putut face dovada că au trecut prin boală. În consecință, angajații Direcției de Sănătate Publică au procedat la întocmirea dosarului de carantinare. (…) Sigur, este absolut normal și îl înțeleg sufletește pe orice român care vrea să fie de sărbători acasă. Nu îl înțeleg însă de ce vine știind că nu este vaccinat și vine din zonă roșie, nu are nici testul PCR făcut și vine în frontieră și se miră că este trimis în carantină”, a declarat Lucian Bode, duminică seară, la B1 TV.

Numărul românilor care vor fi nevoiți să intre în carantină la sosirea în țară ar putea trece de 100.000 într-o săptămână

Din cele peste 120.000 de persoane care au intrat în România în ultimele 24 de ore, aproape 80.000 au făcut-o prin punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Ungaria. Dacă se păstrează ritmul actual, a arătat șeful MAI, numărul românilor care vor fi nevoiți să intre în carantină la sosirea în țară ar putea trece de 100.000 într-o săptămână.

Întrebat unde sunt carantinate persoanele aflate în această situație, ministrul a precizat că la adresa pe care o declară „în fața organelor statului”, în fața reprezentanților DSP. „Ei sunt luați în evidență la nivelul fiecărui județ. (…) Se procedează la verificarea lor. În momentul în care nu sunt identificați la adresa la care au declarat că vor să stea în carantină sau la adresa instituțională – pentru că dacă nu declară o adresă, li se pune la dispoziție un spațiu și trebuie să meargă acolo în crantină – instituțiile statului cu rol de a controla acest lucru, DSP și Poliția, verifică”, a explicat ministrul.

Orice nerespectare a decizie de carantinare din partea celor care sunt în astfel de situaţii înseamnă infracţiune“

„Transmit un semnal cât se poate de clar şi de serios. Orice nerespectare a decizie  de carantinare din partea celor care sunt în astfel de situaţii înseamnă infracţiune, înseamnă dosar penal. Nu aş vrea nimeni să îşi strice sărbătorile, nu aş vrea ca niciunul dintre românii care vin de sărbători acasă, dar care sunt în situaţia celor 13.000 de astăzi să ajungă să săvârşească o infracţiune. Cer responsabilitate din partea tuturor, pentru că instituţiile statului îşi vor face datoria”, a punctat Lucian Bode.

Declarațiile ministrului de interne intervin în condițiile în care unii dintre românii care au aflat la graniță că trebuie să stea în carantină au declarat sus și tare că nu au de gând să respecte această decizie.

Unii dintre românii care vin în țară îi umilesc și chiar îi agresează pe angajații DSP de la graniță

Dar tensiunea atinge cote maxime la centrul de triaj epidemiologic din vamă. Furioși că trebuie să stea în carantină, unii dintre românii care vin în țară îi umilesc și chiar îi agresează pe angajații DSP de la graniță.

„Noi nu stăm, noi lucrăm, încercăm să-i ajutăm să nu stea în frig. Din păcate nu au răbdare, ne înjură, s-au întâmplat cazuri în care ne-au scuipat. Nu e frumos, nu este etic”, a declarat Diana Abrudan, medic la DSP Arad.

Oamenii vin obosiți, epuizați și își revarsă năduful pe angajații DSP“

„Zilnic sunt conflicte. Mai ales în această perioadă, oamenii vin obosiți, epuizați și își revarsă năduful pe angajații DSP, dar avem tot sprijinul jandarmilor”, confirmă Horea Timiș, directorul DSP Arad.

Cei mai mulți dintre cei care intră în țară prin vămile din vest nu sunt vaccinați și trebuie să intre în carantină. „Oamenii, majoritatea sunt nevaccinați și sunt împotriva vaccinării și împotriva deciziilor de carantinare”, arată Horea Timiș.

Unii români au preferat să se întoarcă din drum la graniță, când au aflat de carantină

Situația este tensionată și în vama Borș din județul Bihor.

Românii care se întorc în țară din zone roșii ale Europei și nu sunt vaccinați sunt direcționați către ghereta DSP. Aici ei primesc deciziile de intrare în carantină pentru 14 zile, dacă nu prezintă un test real time PCR negativ, respectiv 10 zile, dacă pot prezenta un astfel de document.

De altfel, unii români nevaccinați au preferat să se întoarcă din drum decât să petreacă sărbătorile în carantină.

„Eu sunt stabilit în străinătate, nu sunt din România, și de-aia, de ce să mă duc să stau aici o săptămână închis, dacă pot să mă duc acasă”, explică un tânăr, care spune că vine din Germania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Sorana Cîrstea, de nerecunoscut la Strasbourg! Românca a pierdut...

Sorana Cîrstea (32 ani, 27 WTA) a fost eliminată...

ȘTIRI GdS