10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsumul de canabis în scop recreațional, legalizat în Malta

Consumul de canabis în scop recreațional, legalizat în Malta

Malta a devenit prima țară europeană care permite cultivarea limitată și posesia de canabis pentru uz personal, măsura fiind adoptată marți de către parlamentul țării, anunță Reuters.

Luxemburg a anunțat planuri similare în luna octombrie însă legislativul acestei țări nu a aprobat încă măsura.

Parlamentul maltez a aprobat ca toți adulții să poată deține până la 7 grame de canabis

Parlamentul maltez a aprobat cu 36 de voturi pentru și 27 împotrivă ca toți adulții să poată deține până la 7 grame de canabis și să crească maxim 4 plante.

Proiectul de lege a fost promovat de ministrul pentru egalitate Owen Bonnici care a afirmat că guvernul din care face parte a adoptat o strategie de reducere a efectelor negative ale consumului odată cu înființarea unei autorități care să reglementeze vânzarea canabisului.

Fumatul de canabis va rămâne interzis în spaţiile publice

Fumatul de canabis va rămâne interzis în spațiile publice și orice persoană care este prinsă fumând în fața unui copil va fi pasibilă de o amendă în cuantum de 300-500 de euro.

Legislația a fost adoptată în regim de urgență de parlament în pofida criticilor puternice ale opoziției de centru-dreapta, asociațiilor medicilor și a bisericii, oponenții plângându-se că amendamentele lor au fost ignorate de coaliția de guvernare.

Bonnici a respins afirmațiile potrivit cărora legea va duce la o creștere a consumului de droguri pe insula mediteraneană.

„Guvernul îndeamnă mereu oamenii să facă alegerile sănătoase”

„Guvernul nu îndeamnă în niciun fel adulții să apeleze la canabis și nu promovează o cultură a consumului de canabis. Guvernul îndeamnă mereu oamenii să facă alegerile sănătoase”, a scris acesta într-un editorial de opinie publicat de ziarul Sunday Times of Malta.

Țara insulară încearcă de asemenea să se poziționeze în postura de lider european al producției de canabis medicinal după ce în 2018 a aprobat legislație ce permite creșterea de canabis în scopuri medicinale și de cercetare.

Olanda are, la rândul ei, o atitudine liberală față de canabis, permițând vânzarea de cantități mici, deși în mod oficial acest lucru este ilegal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS