21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRafila, despre intrarea cu test Covid la magazin: Trebuie introdus în baza de date națională

Rafila, despre intrarea cu test Covid la magazin: Trebuie introdus în baza de date națională

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, după ședința de Guvern în care au fost adoptate noile relaxări pentru perioada sărbătorilor, că testul negativ la Covid va putea fi folosit la intrarea în magazine dacă este inclus în baza de date națională.

„Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele și faptul că a făcut un test”, a afirmat Rafila.

„Centrele comerciale pot deschide centre de testare. Nu este niciun fel de problemă“

„Acest test pe bază de antigen, centrele comerciale pot deschide centre de testare. Nu este niciun fel de problemă. Aceste centre de testare trebuie racordate la sistemul informatic național. Te testezi, îți obții pe telefon certificatul verde și intri în magazin.

„Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele și faptul că a făcut un test“

Testul deja făcut trebuie introdus în baza de date națională. Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele și faptul că a făcut un test. Discutăm de un certificat digital Covid care are toate cele trei elemente. Până acum erau doar două. Era vorba de vaccinare și trecere prin boală.

În momentul în care codul acela QR este scanat se certifică momentul testării și faptul că acel test va fi valid în funcție de tipul de test, timp de 48 sau 72 de ore.

Nu e vorba de persoane care umblă cu documente care atestă testarea, ci același QR cod care poate să fie citit la terminalele care există la toți agenții economici sau la toate instituțiile.

„Un lucru important este că dăm posibilitatea oamenilor să-și procure lucrurile de care au nevoie“

Un lucru important este că dăm posibilitatea oamenilor să-și procure lucrurile de care au nevoie și în magazinele obișnuite, pentru că nu poți să spui că doar mâncarea și medicamentele sunt de strictă necesitate. Există multe alte nevoi.

„Cu noua tulpină masca devine probabil un element și mai important decât până acum”

Important este ca magazinele, în funcție de suprafață, să afișeze foarte clar la intrare numărul de persoane care pot pătrunde în magazin, după care urmează o așteptare în spațiul exterior încât să nu existe riscul de infectare în interiorul magazinului și neapărat utilizarea corectă a măștii. Este esențială. Mai ales cu noua tulpină masca devine probabil un element și mai important decât până acum”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Dacă numărul cazurilor de COVID va crește, restricțiile vor fi impuse din nou

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, noile relaxări pentru perioada sărbătorilor. După ședință, ministrul Sănătății a declarat că aceste măsuri de relaxare depind de comportamentul fiecăruia și că dacă numărul cazurilor de COVID va crește, restricțiile vor fi impuse din nou.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus marți, în cadrul hotărârii de prelungire a stării de alertă, măsuri precum eliminarea restricțiilor de circulație, renunțarea la mască în spațiile publice deschise neaglomerate sau accesul la mall pe bază de test RT-PCR sau antigen rapid negativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS