25.6 C
Craiova
vineri, 14 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierul Nicolae Ciucă anunță relaxarea măsurilor în perioada sărbătorilor

Premierul Nicolae Ciucă anunță relaxarea măsurilor în perioada sărbătorilor

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, la începutul ședinței de guvern de miercuri, că Executivul va aproba o serie de relaxări cu ocazia sărbătorilor de iarnă, odată cu prelungirea stării de alertă.

„Vom aproba hotărârea de guvern referitoare la prelungirea stării de alertă începând cu 9 decembrie și măsurile pentru sărbătorile de iarnă”, a declarat premierul la începutul ședinței.

„Faptul că sunt reglementate noi prevederi care prelungesc cu o oră programul diferitelor instituții și că s-a ridicat interdicția de circulație pentru anumit persoane ar trebui să fie un factor încurajator și pentru respectarea strictă a măsurilor. Înlesnirea unora dintre restricții trebuie să vină la pachet cu respectarea strictă a acestor reglementări”, a precizat apoi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

https://www.facebook.com/watch/?v=316433450332598

Astfel, în nopțile de Crăciun şi Revelion, CNSU a propus ca restaurantele să nu mai aibă programul de funcţionare restricționat. Capacitatea de primire a clienților va fi însă limitată la 50%. În plus, va fi obligatorie prezentarea certificatului verde COVID, a precizat seful DSU, Raed Arafat, marți.

În hoteluri și pensiuni vor fi primite şi persoanele testate, nu doar cele vaccinate sau trecute prin boală.

Va fi liber la petreceri în stradă de Revelion dar organizatorii vor avea obligaţia să supravegheze respectarea măsurilor de sănătate publică. Petrecerile private rămân însă interzise:

„Se permite să fie activități specifice nopții de Anul Nou, dar organizatorii au responsabilitatea să se asigure că se respectă măsurile de sănătate publică (…) nu există acolo impus un număr maxim.”

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii ar urma să fie eliminată. În exterior, masca de protecție va rămâne obligatorie doar în zonele aglomerate. Alături de certificatul sanitar, dovada testării recente va permite accesul în marile centre comerciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS