11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCălin Popescu Tăriceanu a fost achitat

Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis achitarea lui Călin Popescu Tăriceanu. Avocatul lui Călin Popescu Tărieanu a fost fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader.

Situația este cu atât mai halucinantă în acest dosar cu cât inclusiv procurorii de la Parchetul General, care îl anchetau pe fostul președinte al Senatului, au cerut, în fața judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, achitarea acestuia. Procurorii au depus concluzii de achitare asupra faptelor de abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale arătând că articolul de lege pe care l-a invocat procurorul care a făcut acuzațiile nu se aplică în prezenta speță.

Minuta

„În baza art. 16 alin. (1) litera 1) Cod procedură penală, achită inc. Popescu Tăriceanu Călin pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. (1) Cod Penal.

În baza art. 16 alin (1) litera b) teza I Cod procedură penală, achită inc. Popescu Tăriceanu Călin pentru complicitate la infracțiunea de uzurpare de calități oficiale, prevăzută de art. 48 alin. (1) Cod penal raportat la art. 258 alin. (1) Cod Penal.

În baza art. 16 alin. 1 litera b) teza I. Cod procedură penală, achită inc. Marciu Ovidiu Cristian Dan pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale, prevăzută de art. 258 alin. (1) Cod Penal.

În baza art. 397 alin (1) Cod procedură penală raportat la art. 19 cod procedură penală respinge acțiunea civilă privind pretențiile formulate prin constituirea de parte civilă de către Matei Cristian.

Conform art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Cu apel termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunțată în ședință publică, azi, 07 decembrie 2021”, se arată în minută.

Context

În acest dosar, Tăriceanu era acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta avea o decizie definitivă în instanţă prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică. În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată şi senatorul Cristian Marciu, pentru uzurpare de calităţi oficiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS