10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoua tulpină de coronavirus, Omicron, prezintă un risc mai mare pentru nevaccinați

Noua tulpină de coronavirus, Omicron, prezintă un risc mai mare pentru nevaccinați

Noua tulpină de coronavirus, Omicron, prezintă un risc mai mare pentru nevaccinați, a declarat pentru CNBC un fost consilier de la Casa Albă. Acesta consideră că vaccinurile actuale o să se dovedească a fi „destul de eficiente” împotriva Omicron și speră ca Delta să fie înlocuită de noua variantă, dacă Omicron rămâne o tulpină mai puțin letală.

„Ceea ce știm sigur este că (Omicron) este o variantă periculoasă pentru oamenii care nu au fost vaccinați”, a spus fostul consilier Andy Slavitt. „Rămâne să ne dăm seama cum se răspândește Omicron într-un mediu în care Delta este dominantă

Există destule motive care să demonstreze că vaccinurile disponibile sunt cel puțin eficiente

Slavitt, care a fost atât consilier principal pentru Joe Biden pe probleme legate de Covid-19, cât și șeful centrelor pentru servicii medicale sub Barack Obama, este de părere că există destule motive care să demonstreze că vaccinurile disponibile sunt cel puțin eficiente și, poate, chiar la fel de eficiente împotriva Omicron ca și împotriva altor variante.

Companiile farmaceutice trebuie să o ia de la capăt”

„Împreună cu dozele booster, vaccinurile sunt încă și mai eficiente”, a spus Slavitt. „Dar companiile farmaceutice trebuie să o ia de la capăt.” Producătorii de vaccinuri Pfizer, BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson și AstraZeneca au spus că studiază și testează noua tulpină.

Slavitt a mai spus că este posibil ca în câteva luni de zile să fie disponibile versiuni adaptate ale vaccinurilor existente, înainte ca Omicron să devină varianta dominantă. Este, însă, prea devreme să ne dăm seama cum se compară noua tulpină cu mult mai letala variantă Delta.

Omicron mai blând decât Delta – iluzie sau realitate

Unele rapoarte arată că Omicron ar putea cauza o boală mai blândă, în comparație cu alte variante. S-ar putea, însă, ca acest lucru să se întâmple datorită „reacțiilor imunitare preexistente”, a explicat dr. Jerome Kim, director general al Institutului Internațional pentru Vaccinuri. „O mare parte din lume a fost deja vaccinată sau infectată cu COVID-19 la un moment dat, înainte de apariția Omicron.”

„Prezența vaccinului sau a unei infectări anterioare atenuează efectele bolii”, a mai spus dr. Kim. Acesta a explicat că nu se poate spune încă dacă tulpina nouă ar fi fost mai severă în mediul său natural sau dacă este mai puțin periculoasă datorită prezenței anticorpilor în mulți dintre oamenii care s-au confruntat până acum cu Omicron.

„Dacă vom ajunge în punctul în care Delta va fi înlocuită de o altă variantă care nu este la fel de periculoasă sau care poate fi tratată ușor cu medicamente, aceea va fi o zi cu totul nouă în această pandemie”, a spus și Slavitt. „Să batem în lemn că asta se va întâmpla acum. Dacă nu o să fie Omicron, s-ar putea să fie următoarea tulpină.”

Fostul consilier a explicat că un astfel de scenariu ar putea să transforme pandemia de coronavirus într-una similară cu gripa comună.

Delta, varianta care a fost detectată pentru prima oară în India

Delta, varianta care a fost detectată pentru prima oară în India, este în continuare responsabilă pentru cele mai multe infectări cu COVID-19, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Tulpina Omicron a fost descoperită în Africa de Sud și s-a răspândit deja în mai multe țări din toată lumea, inclusiv în România.

Experții în sănătate sunt îngrijorați de viteza cu care Omicron s-ar putea transmite, având în vedere numărul neobișnuit de mutații pe care noua variantă le prezintă. Însă, principala problemă cu care se confruntă întreaga planetă este diferența ratei de vaccinare dintre țările înstărite și cele sărace.

În jur de 44% din populația Pământului a fost vaccinată complet împotriva COVID-19

Potrivit publicației științifice Our World in Data, în jur de 44% din populația Pământului a fost vaccinată complet împotriva COVID-19. Dar numai 6,2% din oamenii care trăiesc în cele mai sărace țări au primit măcar o doză.

OMS și-a propus ca 70% din populația mondială să fie complet vaccinată până la mijlocul anului 2022.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS