22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVarianta Omicron ar putea deveni dominantă în Europa în câteva luni, avertizează UE

Varianta Omicron ar putea deveni dominantă în Europa în câteva luni, avertizează UE

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), agenția Uniunii Europene pentru combaterea bolilor infecțioase, a anunțat joi că în câteva luni varianta Omicron a coronavirusului ar putea fi responsabilă de peste jumătate din toate cazurile de COVID-19 înregistrate în Europa, relatează Reuters.

ECDC amintește că în prezent datele despre această nouă variantă a SARS-CoV-2 sunt limitate însă afirmă că ele sugerează că varianta Omicron ar putea fi asociată cu o infecțiozitate mai ridicată decât cea a variantei Delta.

„Incertitudini considerabile rămân în legătură cu eficacitatea vaccinurilor [anti-Covid împotriva acestei variante], riscul de reinfectare și alte trăsături ale variantei Omicron”, afirmă un comunicat remis joi de ECDC.

Varianta Omicron ar putea cauza peste jumătate din infecțiile cu coronavirusul în UE

Însă agenția afirmă că modelările matematice pe care le-a realizat sugerează că varianta Omicron ar putea cauza peste jumătate din infecțiile cu coronavirusul în UE/EEA în decurs de câteva luni”, potrivit aceluiași document.

EEA se referă la Zona Economică Europeană care include cele 27 de state membre ale UE plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Agenția europeană îndeamnă statele membre să vaccineze cu prioritate vârstnicii și celelalte categorii vulnerabile

Agenția europeană îndeamnă statele membre să vaccineze cu prioritate vârstnicii și celelalte categorii vulnerabile și recomandă administrarea dozei „booster” a unui vaccin anti-Covid pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani și apoi celor de peste 18 ani.

ECDC recomandă, de asemenea, menținerea măsurilor sanitare care s-au dovedit eficace în reducerea transmiterii coronavirusului precum respectarea distanțării fizice, asigurarea unei ventilații corespunzătoare a spațiilor închise, purtarea măștii de protecție și ca persoanele ce prezintă simptome să rămână acasă.

Agenția UE subliniază că măsurile de urmărire a contactelor ar putea duce la încetinirea răspândirii acestei variante și că secvențierea genetică a cazurilor depistate este de o importanță crucială.

În ceea ce privește călătoriile internaționale ECDC spune că testarea și carantinarea persoanelor care s-au întors recent din țările în care această variantă s-a răspândit sunt măsuri de luat în calcul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS