8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGermania vrea să pedepsescă cu până la cinci ani de închisoare fraudarea vaccinării

Germania vrea să pedepsescă cu până la cinci ani de închisoare fraudarea vaccinării

În toată Germania au apărut certificate de vaccinare anti-Covid falsificate. Cazurile suspecte sunt anchetate de poliție. Doar în landul Brandenburg se derulează, în prezent, anchetarea a 106 cazuri, informează Hotnews.

Coaliția de guvernământ tripartită vrea să înăsprească legislația aferentă, introducând pedepse pentru folosirea și cumpărarea certificatelor contrafăcute, cu închisoare de până la cinci ani.

Având în vedere numărul tot mai mare de infecții cu coronavirus și de internări în spital ale persoanelor infectate, regula 2G (Geimpft/Genesen, adică vaccinat sau vindecat) se aplică în multe locuri. Persoanelor nevaccinate li se interzice accesul la magazinele și serviciile considerate neesențiale. Accesul la aceste magazine și restaurante este permis doar celor care au fost vaccinați sau trecuți prin boală.

Farmaciile, magazinele alimentare, piețele săptămânale, farmaciile, centrele de bricolaj, de grădinărit și benzinăriile sunt considerate necesare pentru aprovizionarea de bază.

O farmacie din München a vândut certificate de vaccinare false pe Darknet

Pentru a ocoli reglementările, tot mai multe persoane nevaccinate recurg la certificate false. Potrivit purtătorului de cuvânt al poliției din Brandenburg, Torsten Herbst, farmaciile din regiune au fost instruite să analizeze cu deosebită atenție certificatele de vaccinare.

Poliția raportează această initiativă ca fiind un succes, întrucât 33 de cazuri de fals în documente au fost depistate în Brandenburg în luna septembrie, 30 în octombrie și 17 în noiembrie.

În Bavaria, poliția a investigat deja 1.300 de cazuri suspecte de falsificare a pașapoartelor de vaccinare, până la finele lunii noiembrie. Potrivit poliției, a fost vorba de uz de ștampile false, autocolante și chiar de încercarea de manipulare a versiunii digitale a certificatului de vaccinare.

În zona Donau-Ries, din vestul Bavariei, un medic de familie este suspectat de a fi folosit la vaccinare seringi goale, eliberând apoi certificate de vaccinare anti-Covid.

O farmacie din München a vândut certificate de vaccinare false pe Darknet.

Miercuri, 24 noiembrie, anchetatorii au reușit să aresteze doisprezece suspecți în cadrul unei ample razii din landul Hessa. Suspecții ar fi vândut sau achiziționat în jur de 300 de certificate false, cu 400 de euro fiecare, precum și coduri QR false.

Încadrarea penală

Din punct de vedere juridic, penalizarea care îi așteaptă pe cumpărători sau vânzători a fost până acum controversată.

Guvernanții își propun acum să elimine lacuna din lege și intenționează să pedepsească folosirea și cumpărarea cerificatelor verzi, cu închisoare de până la cinci ani. În plus, utilizarea în cunoștință de cauză a dovezilor false de testare Corona ar trebui să fie încadrată ca infracțiune.

Potrivit Asociației Germane a Judecătorilor (DRB), planurile noii coaliții de guvernare, pentru încadrarea penală a cardurilor de vaccinare falsificate, este o inițiativă lăudabilă, relatează agenția de presă, dts. Acest lucru creează „securitatea juridică necesară, astfel încât instanțele să poată pedepsi în mod corespunzător comportamentul criminal, în fiecare caz individual, pe viitor”, a declarat directorul general al DRB, Sven Rebehn, citat de bsaktuell.de.

Intențiile legislative avansate în cadrul partidelor din coaliția-semafor stipulează că falsificatorii de teste Corona, de certificate de recuperare după boală sau de vaccinare sunt pasibili de o pedeapsă cu până la cinci ani de închisoare, în caz extrem.

În consecință, și producția și utilizarea informată a dovezilor contrafăcute ar trebui să fie pedepsite mai aspru, în viitor. Regulamentul clarifică răspunderea penală în cazul în care o „persoană neautorizată” emite un test, se spune în proiectul de lege. Folosirea cu bună știință a probelor de testare false, „în scopul înșelăciunii”, este de asemenea pedepsită.

Rebehn a spus că este o decizie bună că SPD, Verzii și FDP au preluat informațiile din justiție și „înlătură acum îndoielile existente în evaluarea penală a certificatelor de vaccinare falsificate”.

Protecție juridică sporită

„Numărul cazurilor identificate de certificate false de vaccinare a crescut în mod continuu, iar recent în mod vertiginos”, a spus un purtător de cuvânt al Poliției Criminalistice din Saxonia Inferioară, pentru Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ).

Potrivit presei germane, și Biroul de Investigații Criminale (LKA) din Schleswig-Holstein a înregistrat „aproximativ 100 de infracțiuni suspecte, în legătură cu certificate de vaccinare falsificate”.

Iar LKA Mecklenburg-Pomerania de Vest a raportat 34 de cazuri în care carnete de vaccinare false au fost „oferite spre vânzare sau folosite”, din ianuarie 2020 până în 14 noiembrie 2021.

În situația actuală de pandemie, având în vedere relevanța practică ridicată a certificatelor de sănătate, autoritățile germane consideră că e nevoie de protecție juridică sporită împotriva fraudării acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS