-2.8 C
Craiova
joi, 27 ianuarie, 2022
Știri de ultima orăPoliticaMagdalena Andersson a fost realeasă premier al Suediei

Magdalena Andersson a fost realeasă premier al Suediei

Şefa social-democraţilor suedezi Magdalena Andersson a fost realeasă premier luni – în urma unei alegeri şi demisii în doar şapte ore, săptămâna trecută – de către Parlament şi urmează să devină prima femeie care ocupă acest post în Suedia, informează News.ro.

Magdalena Andersson, ministru al Finanţelor în exerciţiu, a fost aleasă de către deputaţi cu 173 de voturi la 101 şi 75 de abţineri.

În Suedia, un guvern ”trece” de Parlament în cazul în care nu votează împotriva acestuia o majoritate absolută de 175 de deputaţi.

Această alegere încheie un adevărat foileton al tranziţiei puterii docial-democrate, provocat de demisia premierului Stefan Löfven, la începutul lunii, după şapte ani de putere şi cu mai puţin de un an înaintea alegerilor legislatve din septembrie 2022.

Prezentarea noului guvern regelui Carl XVI Gustaf, care marchează în mod oficial intrarea în funcţiune, urmează să aibă loc marţi.

Magdalena Andersson a fost aleasă premier miercuri, opoziţia de dreapta i-a respins bugetul, ecologiştii s-au retras din guvern şi apoi a demisionat.

Din cauza retragerii Verzilor, această economistă, o fostă înotătoare de performanţă, în vârstă de 54 de ani, urmează să conducă un guvern în întregme social-democrat.

Suedia nu a avut niciodată un premier femeie de la înfiinţarea postului de premier, în 1876, spre deosebire de toate celelalte ţări nordice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

RAT va trece graniţele Craiovei

Primăria Craiova vrea să extindă transportul public în comunele limitrofe.

ȘTIRI GdS