21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAspirator de deșeuri din mare, testat în România

Aspirator de deșeuri din mare, testat în România

Studenții de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au testat un robot de ultimă generație, care adună deșeurile de pe fundul apei, relatează Digi24. Acesta acționează ca un aspirator. De noua tehnologie ar putea beneficia și Marea Neagră, care se confruntă cu o gravă problemă în privința deșeurilor. Anul trecut, 20.000 de tone de gunoaie au fost strânse din adâncuri. 

Mările Europei s-au ales cu un nou tip de gunoi în urma pandemiei: masca. Până acum erau colectate cu mâna din mizeria adusă la mal. De-acum strângerea deșeurilor va fi un proces mai simplu. O echipă de studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a participat, alături de alte patru universități din alte state, la crearea unui robot care culege gunoaiele direct de pe fundul apei.

„Acest robot navighează în apă si detectează deșeurile”, susțin inventatorii.

Sistemul de curățare va funcționa ca aspiratorul de acasă. Unul dintre roboți a fost deja testat în Marea Adriatică.

Mihalis Maier – masterand: Când robotul identifică deșeul pe fundul apei, trebuie să înregistreze poziția acestuia pentru ca mai apoi să poată fi colectat. 

Din proiect fac parte și doi studenți străini care au venit special în România. Unul dintre ei este din Germania.

Matthias Rosynski – doctorand: Lucrez la partea de automatică, încerc să fac ca inteligența artificială, robotul să poată ajunge cât de repede posibil în apă. Deci este vorba despre eficiență de timp și energie.

Lucian Bușoniu – responsabil de proiect: Proiectul este finanțat de UE și costul total este undeva la 5 milioane de euro din care partenerul are alocați cam 500.000 de euro.

Sistemul robotic de colectare a gunoiului ar putea ajunge la autoritățile portuare, chiar și în Marea Neagră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS