16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpectacol impresionant în Egipt, unde a fost inaugurată "Aleea sfincşilor"

Spectacol impresionant în Egipt, unde a fost inaugurată „Aleea sfincşilor”

Spectacol impresionant în Egipt, la inaugurarea făcută pentru „Aleea sfincşilor”. Vechi de 3.500 de ani, sute de statui de sfincşi cu cap de berbec şi corp de leu, recent renovate, au putut fi admirate pe aleea care duce la templul zeului Amon-Ra din Karnak, în sudul Egiptului, în cadrul unui spectacol impresionant, scrie digi24.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a inaugurat, joi seara, în cadrul unei ceremonii grandioase – „Aleea sfincşilor”. Aceasta conduce vizitatorii spre faimosul templu, dedicat uneia dintre principalele zeităţi ale panteonului egiptean.

Ministerul Turismului speră ca acest „muzeu în aer liber” să devină un important reper. În Egipt, sectorul turistic angajează două milioane de egipteni şi generează peste 10% din PIB.

Karnak, în Patrimoniul Mondial UNESCO

Karnak este un vast complex de temple aflat la nord de Teba – Luxor-ul de astăzi. Acesta este înscris, alături de necropolele din Valea Regilor şi Valea Reginelor, în Patrimoniul Mondial UNESCO.

În fiecare an, milioane de turişti vizitează siturile Egiptului antic, inclusiv această „Alee a sfincşilor”. Ea se întinde pe trei kilometri, de la templul din Karnak până la cel din Teba antică, capitala Egiptului în timpul Regatului de Mijloc şi a Noului Regat şi oraş al zeului Amon.

Sutele de statui de animale mitologice din Luxor, descoperite în 1949, au fost la mijlocul anului 2020 în centrul unei controverse, deoarece patru dintre sfincşii cu cap de berbec au fost instalaţi în emblematica Piaţă Tahrir din Cairo, inima revoluţiei din 2011 care a dus la căderea dictatorului Hosni Mubarak.

Cairo a anunţat de mai multă vreme o deschidere grandioasă, în lunile următoare, a noului Mare Muzeu Egiptean, la poalele piramidelor din Giza.

Citește și: Ziua Bucovinei, sărbătorită pe 28 noiembrie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS