12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMateria poate deveni invizibilă, potrivit unei noi descoperiri

Materia poate deveni invizibilă, potrivit unei noi descoperiri

Materia poate deveni invizibilă, potrivit unei noi descoperiri. Un efect ciudat al mecanicii cuantice a fost, în sfârșit, demonstrat. Acesta fusese prezis în urmă cu mai multe decenii. Dacă un nor de gaz este răcit destul de mult și comprimat la densitatea potrivită, poate deveni invizibil, scrie digi24, citând Space.com.

Oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au folosit lasere pentru a comprima și răci un gaz de litiu la densități și temperaturi destul de joase încât să reflecte mai puțină lumină. Dacă vor putea răci gazul și mai mult, aproape de zero absolut (- 273,15 grade Celsius, sau 0 Kelvin), ei spun că acesta va deveni complet invizibil.

„Acest efect există și arată un fenomen nou în fizică.”

Acest efect ciudat este prima exemplificare a principiului blocării al lui Pauli din mecanica cuantică. „Ceea ce am observat noi este o formă specială și foarte simplă a blocării lui Pauli. Asta înseamnă că un atom este împiedicat să facă ce fac toți atomii în mod natural – să reflecte lumina”, a declarat Wolfgang Ketterle, profesor de fizică la MIT. „Este prima observație clară că acest efect există și arată un fenomen nou în fizică.”

Noua tehnică ar putea fi folosită pentru a dezvolta materiale care absorb lumina. În acest fel se va putea preveni pierderea de informații la computerele cuantice.

Articolul integral pe digi24.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS