15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCetățenii UE care vin în România din 7 țări africane vor intra în carantină

Cetățenii UE care vin în România din 7 țări africane vor intra în carantină

Cetățenii UE care ajung în România din șapte state din sudul Africii vor fi obligați să se testeze și vor intra în carantină pentru o perioadă de 14 zile, ca urmare a depistării variantei Omicron, au anunțat sâmbătă ministrul Sănătății Alexandru Rafila și șeful DSU Raed Arafat, informează Hotnews.

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că ”avem date că această tulpină se transmite mai ușor”.

În trei săptămâni vor apărea primele studii care vor spune dacă noua tulpină afectează vaccinurile antiCovid”, a mai spus Rafila.

  • Având în vedere alertele de la OMS, România s-a adaptat măsurilor. A fost adoptată o hotărâre CNSU, care aliniază România la măsurile deja luate în mai multe state europene, care limitează sau interzic călătoriile.
  • Călătorii români care vin din zonele respective vor fi carantinaţi timp de 14 zile. Pot ieşi din carantină după 10 zile cu test negativ.
  • Măsurile de vaccinare şi de sănătate publică sunt recomandate de toate organismele internaţionale şi vaccinarea este soluţia oportună.
  • Nu ştim cum va evolua noua tulpină. Ne pregătim să vedem ce se va întâmpla în perioada următoare.
  • Nu putem exclude apariţia de cazuri şi în România.
  • Pentru aceasta, INSP împreună cu reţeaua de laboratoare care face secvenţieri, cazurile grave internate în spitale vor fi subiectul acestor secvenţieri, să vedem dacă aceste tulpini ar fi prezente în România, a mai spus Rafila.

Raed Arafat a precizat că măsurile sunt valabile pentru toți cetățenii UE care vin în România din zona respectivă, în timp ce alți cetățeni care călătoresc din zonă nu vor fi primiți în țară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS