2.8 C
Craiova
vineri, 28 ianuarie, 2022
Știri de ultima orăActualitateRabla pentru electrocasnice 2021: Bugetul din Etapa I, epuizat în 5 minute 

Rabla pentru electrocasnice 2021: Bugetul din Etapa I, epuizat în 5 minute 

Bugetul de 14 milioane de lei destinat voucherelor pentru maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare s-a epuizat în 5 minute de la deschiderea primei sesiuni din decembrie a programului Rabla pentru electrocasnice, care a avut loc vineri, la ora 10.00.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat pentru HotNews.ro că au fost generate 35.000 de vouchere și „azi sau mâine vor fi validate de AFM pentru a putea fi folosite în magazine“.

35.000 de cereri au fost înregistrate în sistem, iar sistemul IT a făcut față avalanșei de cereri

„A fost prima zi din ediția de sărbători a programului Rabla pentru electrocasnice în care s-au putut solicita vouchere. Am alocat 14 milioane de lei buget pentru această etapă. Bugetul a fost epuizat în 5 minute. 35.000 de cereri au fost înregistrate în sistem, iar sistemul IT a făcut față avalanșei de cereri.

Azi sau mâine aceste vouchere vor fi aprobate de AFM astfel încât să înceapă valorificarea acestora în magazine

În cel mai scurt timp, azi sau mâine aceste vouchere vor fi aprobate de AFM astfel încât să înceapă valorificarea acestora în magazine pentru cumpărarea echipamentelor. Săptămâna viitoare, vineri, tot de la ora 10, se va deschide etapa pentru televizoare, tablete și laptopuri tot pentru un buget de 14 milioane de lei”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Pentru ce categorii de produse au fost generate voucherele

Potrivit datelor Ministerului, cele 35.000 de vouchere au fost generate pentru următoarele categorii de produse:

– 13.370 mașini de spălat rufe

– 7.135 mașini de spălat vase

– 14.496 frigidere

Reprezentantii Ministerului Mediului au subliniat că „voucherele nu se pot folosi imediat, ci abia după validarea acestora în Comitetul de avizare al AFM. Acest lucru se va întâmpla probabil în cursul zilei de mâine“.

Pe 3 decembrie va demara Etapa a II-a

De notat faptul că vinerea viitoare, în data de 3 decembrie, va demara Etapa II: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile şi tabletele (3 decembrie, ora 10.00 – 9 decembrie, ora 23.59).

Oficialii Ministerului Mediului au mai spus pentru HotNews.ro că în sesiunea din noiembrie 2021 a programului Rabla pentru electrocasnice s-au generat aproape 100.000 de conturi noi de utilizator, care se adaugă la conturile generate în sesiunea din mai 2021, când se generaseră peste 170.000 de conturi. Asta înseamnă că în prezent sunt valide peste 270.000 de conturi în acest program.

O persoană fizică poate achiziționa mai multe electrocasnice noi

O persoană fizică poate achiziționa mai multe electrocasnice noi, în schimbul predării unui număr echivalent de aparate uzate, beneficiind, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie, potrivit Ghidului de finanțare rabla pentru electrocasnice.

Valoarea voucherului se scade de către comerciantul validat, în factură, din preţul de comercializare cu TVA al EEEului, denumit în continuare preţ de comercializare, diferenţa fiind asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii.

Voucherul se poate folosi în magazine în două moduri

Voucherul se poate folosi în magazinele propriu-zise /fizice în două moduri:

prin prezentarea voucherului pe un dispozitiv mobil, din contul beneficiarului persoană fizică, și citirea codului de bare de către comerciant (sau a codului de voucher efectiv);

sau prin imprimarea voucherului și prezentarea acestuia în format fizic (pe hârtie) comerciantului. Descărcarea voucherului se realizează prin accesarea butonului „Descarcă” din dreptul respectivului voucher. Utilizatorul o să fie îndrumat să selecteze o locație unde să salveze voucherul pe dispozitivul personal.

Voucherul se poate folosi în magazinele on-line prin copierea codului de voucher și lipirea acestuia (copy/paste) în câmpul pus la dispoziție în site-ul comerciantului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Apelul lui ÎPS Teodosie pentru anularea deciziei de carantinare,...

Tribunalul Constanţa a respins apelul Arhiepiscopului Tomisului, Înalt Prea...

ȘTIRI GdS