14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeană propune noi reguli pentru reclamele politice pe net

Comisia Europeană propune noi reguli pentru reclamele politice pe net

Comisia Europeană a prezentat joi noi propuneri legislative pentru creșterea transparenței în legătură cu publicitatea politică, potrivit unui anunț al executivului european.

Propunerea legislativă prevede că orice anunț publicitar politic trebuie marcat în mod clar și să furnizeze publicului informații, cum ar fi cine și cât a plătit pentru el. Inițiativa legislativă prevede și amenzi pentru nerespectarea regulilor, conform G4Meda.ro.

Principalele elemente pe care orice reclamă politică pe net trebuie să le afișeze:

numele sponsorului (al partidului), afișat vizibil

suma cheltuită pentru publicitatea politică

proveniența fondurilor utilizate

legătura dintre publicitate și alegerile sau referendumurile relevante;

Propunerea legislativă prevede și condiții extrem de stricte privind țintirea publicului

Propunerea legislativă prevede și condiții extrem de stricte privind țintirea publicului. Vor fi interzise tehnicile de direcționare și amplificare în materie de politică ce utilizează sau deduc date cu caracter personal sensibile, cum ar fi originea etnică, convingerile religioase sau orientarea sexuală. Aceste tehnici vor fi autorizate numai după obținerea unui consimțământ explicit din partea persoanei vizate.

Comisia Europeană propune impunerea de amenzi în cazul încălcării normelor

Comisia Europeană propune impunerea de amenzi în cazul încălcării normelor: statele membre vor avea obligația de a introduce amenzi ”eficace și proporționale” dacă sunt încălcate normele privind transparența publicității politice.

Conform regulamentului propus, autoritățile naționale pentru protecția datelor vor monitoriza în mod specific utilizarea datelor cu caracter personal în scopuri de direcționare politică și vor avea competența de a impune amenzi în concordanță cu normele UE privind protecția datelor.

Propunerile urmează acum să fie discutate de către Parlamentul European și Consiliul UE

Propunerile urmează acum să fie discutate de către Parlamentul European și Consiliul UE. Noile norme ar trebui să intre în vigoare și să fie pe deplin puse în aplicare de statele membre până în primăvara anului 2023, cu un an înainte de alegerile europarlamentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS