16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSuedia are pentru prima dată o femeie prim-ministru

Suedia are pentru prima dată o femeie prim-ministru

Parlamentul suedez a votat ca Magdalena Andersson să devină prima femeie prim-ministru al țării nordice, anunță Hotnews.

După mai multe zile de negocieri cu rezultat incert, politiciana social-democrată și-a asigurat miercuri dimineața sprijinul de care avea nevoie în parlament după ce marți noaptea a ajuns la un acord cu Partidul de Stânga ca să o susțină în schimbul unei măriri a pensiilor.

Andersson, actualul ministru de finanțe în guvernul lui Stefan Lofven, urmează să îl înlocuiască pe acesta după 7 ani în care liderul social-democrat a condus executivul de la Stockholm.

Săptămâna trecută Andersson ceruse mai mult timp pentru a-și asigura susținerea Partidului de Stânga după ce negocierile dure ajunseseră într-un impas.

Ea a fost nominalizată pentru funcție luni, în pofida faptului că negocierile pentru susținerea executivului său nu fuseseră încă finalizate.

Constituția suedeză prevede că un premier poate guverna atât timp cât o majoritate parlamentară – 175 de parlamentari – nu este împotriva sa.

Social democrații au în prezent 100 de mandate în parlamentul de la Stockhol și Verzii, aliații lor din coaliția de guvernare, 16. Împreună cu celelalte formațiuni care susțin guvernul minoritar ei se pot baza pe 174 de voturi.

Însă partidele de dreapta din Riksdag sunt divizate, în principal fiindcă niciunul nu dorește să colaboreze cu Democrații Suedezi, și Andersson a reușit să își treacă guvernul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS