10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExecuția unui condamnat la moarte în SUA, oprită cu câteva ore înainte

Execuția unui condamnat la moarte în SUA, oprită cu câteva ore înainte

Guvernatorul statului american Oklahoma a oprit execuția unui condamnat la moarte cu doar câteva ore înainte ca aceasta să aibă loc. Julius Jones fusese condamnat la pedeapsa capitală pentru o crimă care a avut loc în urmă cu 22 de ani și pe care el susține că nu a comis-o, scrie Reuters.

Execuția urma să aibă loc joi, la ora 16.00, iar guvernatorul Kevin Stitt a primit o serie întreagă de apeluri să oprească punerea ei în aplicare. Comitetul statal pentru amnistie și eliberări condiționate a adoptat la începutul lunii noiembrie o recomandare către guvernator ca pedeapsa capitală să fie transformată în închisoare pe viață. Recomandarea a fost adoptată cu 3 voturi la 1.

Guvernatorul i-a comutat joi pedeapsa capitală la închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată, potrivit CNN. Decizia guvernatorului a venit după ce a „revăzut materialele prezentate de toate părțile implicate”, potrivit unei postări a acestuia pe Twitter.

Inclusiv vedete, printre care Kim Kardashian West, dar și lideri religioși și congresmeni au pus la îndoială vina lui Jones și i-au cerut guvernatorului să-i comute pedeapsa.

Avocații lui Jones au prezentat probe că acesta se afla acasă împreună cu familia în momentul crimei din 1999, lucru pe care jurații nu l-au aflat pentru că avocații de la vremea respectivă nu au făcut o investigație completă. 

Curtea Supremă a SUA a anulat suspendarea pedepselor obţinută de cinci condamnaţi la moarte

Miercuri dimineață, zeci de elevi de la mai multe licee din Oklahoma City au demonstrat pe străzile orașului, cerând clemență pentru Julius Jones.

Julius Jones, 41 de ani, care a fost condamnat pentru împușcarea în mașina sa a unui director de asigurări, Paul Howell, în timpul unei tentative de jaf, se numără printre cei cinci condamnați care au obținut suspendarea execuției din partea unei instanțe formate din trei judecători, pe 27 octombrie.

Însă Curtea Supremă a SUA a anulat suspendările a doua zi, permițând reluarea execuțiilor pentru prima oară după 2015, iar unul dintre cei cinci a fost executat câteva ore mai târziu. El contestase protocolul de execuție prin injectarea a trei substanțe ca fiind inuman, însă statul a refuzat să-i amâne execuția.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS