9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProdus cu salmonella, retras de la comercializare din magazinele Carrefour

Produs cu salmonella, retras de la comercializare din magazinele Carrefour

Carrefour România SA a iniţiat retragerea de la comercializare a produsului „Pipote de pui 500 G” livrat de societatea Copanex SRL, ca urmare a evidenţierii prezenţei salmonella enteritidis în produs, a anunţat miercuri Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Vă informăm că societatea Copanex SRL a iniţiat retragerea de la comercializare a produsului „Pipote Pui 500G „, ca urmare a evidenţierii prezenţei Salmonella Enteritidis în produs. Retragerea de la comercializare se aplică produselor: Pipote Pui 500G Copanex, Cod EAN: 7896589533311, Lot/DLC: 080921/15.06.2022”, se arată în anunţ, conform Digi 24.

Persoanelor care deţin produse din acest lot li se recomandă să nu le consume

Persoanelor care deţin produse din acest lot li se recomandă să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat, se precizează în informarea ANSVSA.

Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Salmonella poate provoca afecţiuni grave stomacale sau intestinale (salmoneloza), precizează ANSVSA.

Zeci de tone de carne de pasăre, infestate cu salmonella 

Specialiștii recomandă românilor să evite achiziționarea cărnii care provine din Polonia întrucât o cantitate mare de carne de pasăre este infestate cu salmonella. Potrivit ultimelor anunțuri, în România ar urma să fie importate și alte astfel de produse, în aceleași condiții.

Importul cărnii de pui este într-o continuă creștere

Importul cărnii de pui este într-o continuă creștere, spune directorul general al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA). Cu toate acestea, înainte de a fi scoasă la vânzare, aceasta este supusă anumitor probe, a mai precizat Mihai Ponea.

„Este un aflux mare atât de carne cât şi de ouă din Polonia dat fiind faptul că a crescut incidenţa în carne a salomenelie. Carnea care intră în România din acest stat membru este oprită, se prelevează probe şi abia atunci când avem rezultate se poate stabili destinaţia”, a precizat Mihai Ponea, directorul general al ANSVSA, potrivit impact.

Din fiecare lot de produs care ar urma să ajungă pe rafturile magazinelor sunt prelevate probe

Astfel, din fiecare lot de produs care ar urma să ajungă pe rafturile magazinelor sunt prelevate probe care ulterior sunt analizate la laborator, pentru a depista dacă sunt infestate cu bacterii. În cazul salmonellei, autoritățile analizează aproximativ 25 de grame de carne de pui. Rezultatele sunt obținute în trei până la cinci zile, perioadă în care carnea este pusă în anumite medii selective.

Dacă produsul este infestat, marfa este distrusă sau trimisă spre procesare

Dacă produsul este infestat, marfa este distrusă sau trimisă spre procesare, unde este preparată termic astfel încât bacteria să dispară. Specialiștii atrag atenția și recomandă românilor să respecte o serie de reguli atunci când gătesc carnea de pui. Este foarte important ca aceasta să fie supusă temperaturilor ridicate pentru cel puțin 20 de minute.

Atunci când se prepară carne crudă, se recomandă utilizarea unui singur cuțit dedicat strict acestui demers astfel încât bacteria să nu poată fi transmisă și altor produse. Nu în ultimul rând, este foarte important ca după utilizare, ustensilele de bucătărie să fie curățate eficient.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS