11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFiica filosofului și scriitorului Lucian Blaga, Dorli Blaga, a murit

Fiica filosofului și scriitorului Lucian Blaga, Dorli Blaga, a murit

Fiica poetului și filosofului Lucian Blaga, Dorli Blaga (Ana-Dorica Bugnariu), a decedat în urmă cu două zile, la vârsta de 91 de ani.

Familia dorește să păstreze discreția cu privire la detaliile legate de cauza decesului și locul înmormântării, potrivit chiar solicitării acesteia, și a transmis printr-o persoană apropiată că un comunicat de presă va fi emis joi, după înmormântare.

Dorli Blaga s-a născut la 2 mai 1930, la Berna, în Elveția unde tatăl ei era atașat de presă la Legația Română.

A făcut liceul la Sibiu în perioada războiului, iar apoi, după eliberarea Ardealului de Nord, a învățat la Liceul de fete „Regina Maria” din Cluj (azi Colegiul Național George Coșbuc). A urmat ulterior cursuri la Facultatea de Fizică din Cluj, transferându-se apoi la Universitatea București.

Dorli Blaga a fost împuternicită de Lucian Blaga, prin testamentul său, să îi administreze opera, fiind și deținătoarea drepturilor de autor ale scrierilor tatălui ei.

Dorli Blaga a scris și un volum de memorii, „Tatăl meu, Lucian Blaga”.

În 1957, Dorli Blaga s-a măritat cu profesorul Tudor Bugnariu, rămas văduv după ce prima sa soție s-a sinucis ca urmare a unei istorii tragice. Familia acesteia fusese deportată Auschwitz și mama, surorile și nepoatele ei muriseră acolo. Kato, fosta soție a lui Bugnariu, fiind măritată cu un creștin, nu fusese deportată. Ea nu a suportat ceea ce s-a întâmplat și s-a sinucis în 1945.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS