17.9 C
Craiova
marți, 21 martie, 2023
Știri de ultima orăPoliticaUcraina spune că Rusia are aproape 100.000 de militari în apropierea graniței sale. Care ar fi motivul

Ucraina spune că Rusia are aproape 100.000 de militari în apropierea graniței sale. Care ar fi motivul

Rusia se mobilizează la granița cu Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că sunt aproape 100.000 de militari ruși în apropierea graniței Ucrainei și că țările occidentale au împărtășit informații cu privire la mișcări active ale trupelor rusești, relatează Reuters, citat de Hotnews.ro.

”Sper că întreaga lume poate vedea acum clar cine vrea cu adevărat pace și cine concentrează aproape 100.000 de soldați la granița noastră”, a spus Zelenski într-un discurs înregistrat și postat pe site-ul său. Mișcarea trupelor rusești din apropierea granițelor ucrainene au stârnit temeri cu privire la un posibil atac. Moscova a respins aceste sugestii ca fiind inflamatorii și s-a plâns de creșterea activității în regiune a alianței transatlantice NATO.

Pe 3 noiembrie, Ministerul Apărării ucrainean a stabilit numărul trupelor ruse de lângă granița cu Ucraina la 90.000. Statele Unite au tras un semnal de alarmă pentru aliații din Uniunea Europeană că Rusia ar putea cântări asupra unei potențiale invazii a Ucrainei, pe măsură ce tensiunile izbucnesc între Moscova și blocul Occidental cu privire la migranți și aprovizionarea cu energie.

În timp ce Washingtonul monitorizează îndeaproape concentrarea forțelor ruse în apropierea graniței cu Ucraina, oficialii americani au informat omologii UE cu privire la preocupările lor față de o posibilă operațiune militară, potrivit mai multor persoane familiarizate cu problema. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins, vineri, raportul drept „eforturi goale și nefondate de a exacerba tensiunile”. Datele obținute însă de americani sunt descrise ca fiind “tulburătoare”, dar unii experți recunosc că nu există nicio modalitate de a cunoaște adevăratele intenții ale Moscovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS