17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateValeriu Gheorghiță: Certificatul verde pentru angajați nu ar trebui să ia în calcul testele

Valeriu Gheorghiță: Certificatul verde pentru angajați nu ar trebui să ia în calcul testele

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, a vorbit, luni seara, despre cele trei variante ale certificatului verde digital: vaccinarea, trecerea prin boală și testarea.

Potrivit medicului, pentru angajați, documentul ar trebui să funcționeze pe baza primelor două opțiuni, adică pentru imunizați și pentru cei vindecați, și doar în anumite situații să fie acceptată și testarea, deoarece testarea, fie ea și periodică, „nu modifică cu nimic starea de receptivitate a persoanei” care recurge la această variantă.

„Majoritatea țărilor europene au implementat de câteva luni certificatul verde digital pe plan intern“

„Populația are nevoie de certificatul verde pentru a avea o viață cât mai apropiată de normal cu riscuri minime din punctul de vedere al bolii. Majoritatea țărilor europene au implementat de câteva luni certificatul verde digital pe plan intern.

Este cât se poate de evident că acolo trebuie să ajungem și noi, pentru că acest lucru este viitorul și pentru că este absolut firesc ca pe perioada pandemiei, cât avem încă un risc de infectare și de transmitere a infecției cu SARS-CoV-2, noi nu putem să ținem toate activitățile închise, nu putem să mergem la nesfârșit în această logică de restricții, de izolare, de carantină, de risc de lockdown, și așa mai departe. Trebuie să mergem înainte și să înțelegem că această posibilitate a implementării certificatului verde ne oferă această șansă”, a declarat președintele CNCAV, la Digi24.

Persoanele care sunt doar testate nu sunt protejate deloc împotriva infectării cu Covid

Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, certificatul verde pentru angajați ar trebui să funcționeze pe baza vaccinării și a trecerii prin boală, și doar în anumite condiții să fie acceptată și a treia variantă, a testării, având în vedere că persoanele care sunt doar testate nu sunt protejate deloc împotriva infectării cu Covid.

„În baza certificatului verde, noi atestăm trei condiții, fie că sunt vaccinat, fie că am trecut prin boală în ultimele șase luni, fie că mi-am făcut un test și sunt negativ. În aceste trei condiții, riscul de infectare este mult diminuat.

Aici intră in discuție accesul persoanelor care se testează, sunt negative, dar nu au niciun fel de protecție. De fiecare dată când ne uităm la participarea la o activitate ne uităm la posibilitatea ca o persoană să se infecteze și la posibilitatea să transmită mai departe virusul.

„Persoana care este testată și nu este altfel protejată este în continuare la risc“

Persoana care este testată și nu este altfel protejată este în continuare la risc. Germania a luat decizia de a scoate din certificatul digital această posibilitate a testării și au rămas celelalte două variante: fie ești vaccinat, fie ai istoric de trecere prin boală. Doar aceste persoane au posibilitatea să participe la activități neesențiale.

Persoana care este doar testată este în continuare la risc să se infecteze şi este la risc să facă o formă gravă

Certificatul verde ar trebui să funcționeze pe baza vaccinării, pe baza trecerii prin boală în primele șase luni și este o discuție referitoare la testare. (…) În anumite situații putem opta să menținem această variantă, dar trebuie să înţelegem că până la urmă doar testarea nu modifică cu nimic starea de receptivitate a persoanei respective, adică persoana respectivă în continuare este la risc să se infecteze şi este la risc să facă o formă gravă, mai ales dacă are alte afecţiuni asociate.

„Obiectivul este acela de a avea un personal medico-sanitar cât se poate de bine securizat din punctul de vedere al riscului de boală”

Or, obiectivul nostru, cel puţin pentru corpul medical, pentru sistemul medical este să avem personal medical care să fie bine protejat, care să nu fie expus riscului de boală suplimentar faţă de cât este în contactul cu pacienţii zi de zi şi în felul acesta să prevenim absenteismul, să prevenim pierderea de vieţi omeneşti în rândul corpului medical, pentru că altfel nu putem să avem o capacitate de răspuns la pandemie, o capacitate de a oferi servicii medicale cât se poate de bune. Deci obiectivul este acela de a avea un personal medico-sanitar integru şi cât se poate de bine securizat din punctul de vedere al riscului de boală”, a explicat medicul.

Proiectul de lege care prevede introducerea certificatului verde COVID pentru personalul medical, dar și în cazul instituțiilor publice, inclusiv Parlamentul, și în clădirile de birouri a fost respinsă de Senat în 27 octombrie, la un singur vot.

Luni, legea a intrat în dezbateri în Camera Deputaților. Termenul de depunere a amendamentelor la acest proiect este 12 noiembrie, a anunţat preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Nelu Tătaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS