22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO femeie bolnavă de cancer a câștigat în justiție compensarea tratamentului

O femeie bolnavă de cancer a câștigat în justiție compensarea tratamentului

O femeie din Iași diagnosticată cu cancer a mers în instanță pentru a obține dreptul la tratament compensat. Prețul medicamentului prescris pentru boala pe care o suferă este de ordinul miilor de lei, informează Observatornews.

Pentru a trata glioblastomul, o formă agresivă de cancer cerebral, femeii din Iași i s-a prescris Avastin, un medicament care figura compensat 100% doar pentru cancer colorectal, bronhopulmonar, renal și ovarian.

Pentru că un flacon de Avastin costă între 1.270 şi 4.800 de lei, în funcţie de concentraţie, ieșeanca a ajuns în instanță pentru a putea obține medicamentul, deși înainte se adresase Ministerului Sănătății, Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, instituții care nu au ajutat-o.

În faţa judecătorilor, reprezentanţii celor patru instituţii şi-au explicat refuzul de a include Avastinul în lista medicamentelor compensate şi pentru glioblastom prin faptul că deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă nu a solicitat asta, transmite publicația locală ziaruldeiasi.ro.

„Pentru a se asigura protecţia adecvată a dreptului la viaţă al pacienţilor, s-a prevăzut posibilitatea pentru Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale de a iniţia din oficiu procedura de evaluare a tehnologiilor medicale, inclusiv pentru extinderea indicaţiilor din Listă, chiar în lipsa unei solicitări formulate de deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă, în anumite situaţii, printre care şi cea referitoare la medicamente cu indicaţie nouă, altele decât cele pentru care solicitanţii au depus cerere”, au considerat magistrații.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS