10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChina a redeschis câteva mine pentru a crește producția de cărbune

China a redeschis câteva mine pentru a crește producția de cărbune

China şi-a crescut cu peste un milion de tone producţia zilnică de cărbune, într-un context de penurie de electricitate, în timp ce liderii lumii negociază un acord la COP26 pentru a scăpa planeta de o încălzire globală ”catastrofală”, informează News.ro.

În plină relansare economică mondială, China este lovită în plin de o scumpire puternică a materiilor prime, mai ales a cărbunelui, de care marele gigant asiatic depinde în proporţie de 60% în alimentarea centralelor electrice.

Această situaţie determină centralele să funcţioneze la ralanti, în pofida unei cereri puternice, ceea ce a antrenat o raţionalizare a electricităţii şi a scumpit costurile de producţie ale întreprinderilor.

În vederea unei relaxări a situaţiei, autorităţile chineze au autorizat în ultimele săptămâni redeschderea unor mine de cărbune.

Acest demers contravine promisiunii preşedintelui chinez Xi Jinping de a începe să reducă emisiile de carbon ale Chinei înainte de 2030.

De la jumătatea lui octombrie, producţia zilnică de cărbune depăşeşte 11,5 milioane de tone, a anunţat duminică puternica agenţie de planificare NDRC.

Este vorba despre o creştere a capacităţii cu 1,1 milioane de tone faţă de sfârşitul lui septembrie.

NDRC nu a exclus, luna trecută, să intervină cu scopul de a scădea preţul cărbunelui.

Agenţia ”va recurge la toate mijloacele necesare (…) pentru a face preţul cărbunelui să scadă într-un interval rezonabil”, anunţa ea, fără să spună ce intenţionează să facă.

Această creştere a producţiei de cărbune intervine în timp ce liderii lumii încearcă să ajungă la un acord, la Glasgow, asupra unui obiectiv mondial mai ambiţios în domeniul reducerii gazelor cu efect de seră, la Conferinţa ONU privind modificările climatice (COP26).

Preşedintele chinez se află între marii absenţi de la această reuniune, căreia i s-a adresat printr-un discurs scris.

China este atât primul producător mondial de cărbune, cât şi primul poluator al lumii.

Ea este, totodată, ţara care investeşte cel mai mult în energii curate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS