24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOMS vrea înjumătăţirea numărului de morţi şi de răniţi în accidente rutiere

OMS vrea înjumătăţirea numărului de morţi şi de răniţi în accidente rutiere

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a prezentat joi un set de acţiuni pentru Planul Global pentru Siguranţă Rutieră proclamat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Scopul este reducerea numărului de decese şi de răniţi cu cel puţin jumătate până în 2030, informează DPA.

În fiecare zi, 3.500 de oameni mor în accidente rutiere în lume, adică un total de 1,3 milioane pe an, iar aproximativ 50 de milioane de persoane sunt rănite.

Accidentele rutiere reprezintă cea mai frecventă cauză de deces printre copii şi adulţi tineri, a precizat OMS, joi, la Geneva.

Planul de acţiune include sfaturi cu privire la modul în care guvernele pot face drumurile mai sigure, circulate de autovehicule cu două roţi, maşini, autobuze şi camioane în condiţii sporite de siguranţă.

Îngrijirea de urgenţă este, de asemenea, necesară în caz de accidente, a notat agenţia sanitară.

OMS a lansat un apel guvernelor pentru crearea unor rute mai sigure pentru pietoni şi biciclişti şi extinderea transportului public. Dacă oamenii ar folosi astfel de mijloace de transport, ar fi mai sănătos pentru ei şi, totodată, acestea ar fi mai sigure şi mai prietenoase cu mediul. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS