19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Viceamiralul care a vaccinat în 7 luni aproape toată populația Portugaliei

(VIDEO) Viceamiralul care a vaccinat în 7 luni aproape toată populația Portugaliei

-

Într-un interviu pentru HotNews.ro, coordonatorul campaniei de vaccinare din Portugalia, una dintre cele mai eficiente din lume, a explicat în detaliu ce anume a făcut la el în țară pentru a schimba situația dintr-una tragică în una de succes.

Viceamiralul Henrique Gouveia e Melo spune că a folosit mijloace militare și o retorică de război pentru a-i face pe portughezi să înțeleagă cu ce pericol mortal se confruntă. În ceea ce privește situația tragică din România, militarul întreabă retoric: „Câți oameni mai trebuie să moară ca să înțelegeți că sunteți într-un război?”

Dincolo de tragediile care au lovit aproape în fiecare colț al planetei, pandemia de covid a arătat și cât de diferit pot acționa țările în fața unei primejdii mortale. Asta în ciuda globalizării și a metodelor comune aplicate în această situație.

Sunt țări care nici în al 12-lea ceas nu știu cu ce anume se confruntă

Au fost de pildă state care au înțeles din prima cu ce se confruntă și au luat măsuri ferme. Au fost țări care s-au trezit mai târziu, dar până la urmă au făcut ce trebuiau să facă. Și țări care nici în al 12-lea ceas nu știu cu ce anume se confruntă.

În această ultimă categorie am putea introduce România, un stat cu măsurile haotice, cu o timiditate ce frizează inconștiența în a aplica măsuri corecte la momentul potrivit și, colac peste pupăză, cu o criză guvernamentală interminabilă, apărută exact în momentul în care mor cei mai mulți oameni.

Dintre țările europene, Portugalia este un excelent studiu de caz

Dintre țările europene, Portugalia este un excelent studiu de caz. La începutul anului, această țară bătea recordurile în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri și de decese și era pe punctul de a cere ajutor internațional.

Doar în ultimul weekend din ianuarie 2021, peste 2 mii de portughezi mureau din cauza pandemiei. Apoi, când au apărut vaccinurile, 40% din populație nu era deloc convinsă că aceasta este singura cale de a ieși din criză.

Guvernul portughez a decis să încredințeze conducerea campaniei de vaccinare unui viceamiral de marină

Într-un astfel de moment greu, guvernul portughez a decis să încredințeze conducerea campaniei de vaccinare unui viceamiral de marină, fost comandat de submarine. Henrique Gouveia e Melo s-a apucat de treabă și, în șapte luni, peste 85% din întreaga populație era vaccinată (98% din locuitorii peste 12 ani).

Acum Portugalia este printre țările unde aproape nu mai există restricții, iar pandemia este bine controlată (chiar dacă mai există îmbolnăviri și chiar și decese).

Presa internațională s-a apucat să caute explicații pentru acest succes și l-a creditat pe viceamiralului e Melo ca având un merit semnificativ.

Exemplul Portugaliei este relevant și pentru România

Exemplul Portugaliei este relevant și pentru România. Nu doar pentru că acolo trăiesc zeci de mii de români, ci și pentru că ne leagă multe: rădăcinile latine, stilul de viață un pic mai lejer. Și faptul că și noi și ei am cunoscut, în momente diferite, partea cea mai urâtă a pandemiei.

Din toate aceste motive, am considerat că un interviu cu Henrique Gouveia e Melo ar putea oferi informații relevante și pentru publicul din România. Ce au făcut ei și de ce nu suntem și noi capabili să facem la fel?

Viceamiralul a acceptat interviul cu argumentul „dacă experiența lui poate să-i ajute și pe alții, atunci sigur, de ce nu?” În paranteză fie spus, am obținut acordul pentru interviu de la militarul portughez mult mai ușor decât l-aș fi obținut de la orice oficial de același rang din România.

Portughezii, în război cu virusul

Din discuția de aproape de oră, am reținut o idee foarte clară: în toată această perioadă în care noi, românii, ne-am jucat de-a lupta cu pandemia, portughezii au fost în război.

Un război contra unui virus, nu contra unor armate străine. Și un război purtat cu vaccinuri, nu cu submarine și avioane. Dar tot un război.

E greu de spus dacă metodele lui Henrique Gouveia e Melo ar fi funcționat și în România. „Poate e și o diferență culturală, nu știu ce să spun”, mi-a răspuns amiralul la întrebarea referitoare la diferențele din estul și vestul Europei în ceea ce privește procentul de vaccinare.

În orice caz cred că povestea acestuia trebuie auzită, inclusiv de autoritățile române.

Interviul integral pe HotNews.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

(VIDEO) Ceremonia lopeții, la Spitalul Regional. Olguța a venit...

Astăzi a avut loc ceremonia de „spargere a solului”...

ȘTIRI GdS